Ofisinizde bir su ısıtıcısı var mı? Cevap evetse kahve yapmanız için sizi engelleyen hiçbir şey yok demektir!
Bu yazımızda, ofiste uygulayabileceğiniz kahve demleme yöntemlerinden 9 tanesini aktaracağız.
Ofiste Kahve Demleme Yöntemleri
Ofiste, ister masanızda ister ortak mutfakta kahve yapmak, kendi evinizde kahve yaparken farklı zorluklar doğurur. Zamandan tasarruf sağlayan, çok fazla bileşene ihtiyaç duymayan ve olmayan bir yöntem gerekir.
Bunun yanında temizlemesi kolay ve lezzetli bir kahve elde etmek istersiniz. Bunun için kullanabileceğiniz 9 farklı demleme yöntemi var. Şimdi tek tek bunların detaylarına bakalım.
1. AeroPress
Taşınabilir olması, zamandan tasarruf sağlaması ve kolay kullanabilir olduğu için, ofiste kahve demleme yöntemleri arasında popüler olan yeni nesil kahve araçlarından biri.
Bir fincan kahveyi hazırlamak toplamda sadece birkaç dakika sürer. Çok az miktarda atık oluşturur ve temizliği sadece su ile yapılabilir.
Üretildiği malzeme nedeniyle oldukça sağlamdır. Kırılma ve çatlama ihtimalleri çok azdır. Bu nedenle uzun süreli ofis kullanımları için uygundur.
Fakat sadece 1-2 porsiyonluk bir kahve yapabilir. Yani iş arkadaşlarınızla oturduğunuzda herkese aynı anda kahve yapmak için uygun değildir.
AeroPress ile, espressoya benzeyen güçlü bir kahve yapabilirsiniz. Nasıl yapacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.
Filtre kahve haznesine kahve ve yuvarlak filtre kağıdı yerleştirilir. Bu hazne, alt hazneye vidalanır. Ardından ters çevrilerek içine sıcak su dökülür. Demleme süresinin ardından pistonu yerleştirilir ve bastırılarak kahvenin bardağa akması sağlanır.
AeroPress ile kahve demlemenin detaylarına ilgili yazımadan ulaşabilirsiniz.
2. French Press
Dünyada en yaygın olarak kullanılan demleme yöntemlerinden biridir. Ofiste, evde ve kafelerde kullanımı için pratik ve hızlıdır.
French Press ile birden fazla bardak kahve demleme imkanınız vardır. Hacmi büyük olduğu gibi, kahve-su oranını artırarak daha yoğun bir kahve demleyebilir, ardından bunu su ile seyrelterek daha fazla miktarda kahve elde edebilirsiniz.
French Press, temelde haznesi ve metal filtreli pistonu olmak üzere iki parçadan oluşur. Haznenin içerisine filtre kahve konulur ve üzerine sıcak su dökülür. Ardından 3,5-4 dakika kadar demlenmesi beklenir ve metal filtre piston yardımı ile batırılır. Kahve telveleri süzülerek tüketilir.
Bu kahve demleme yönteminin artı yanlarından biri, sadece kahve atığı çıkarmasıdır. Kağıt filtre kullanmadığı için en sürdürülebilir ürünlerden biridir. Ayrıca oldukça dayanıklıdır. Porselen gibi çok kırılgan bir malzemeden yapılmaz.
French Press’in eksi yönlerinden biri temizliğidir. Metal filtre ile kahve telveleri direkt temas ettiği için bunların temizlenmesi konusunda dikkatli olunmalıdır.
Aynı zamanda diğer demleme yöntemlerine göre daha karmaşık lezzetli bir kahve ortaya çıkar. Hatta filtreleme işlemi sırasında mikro kahve partikülleri fincanınıza girebilir.
French Press ile kahve demleme hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz ilgili yazıya göz atabilirsiniz.
3. V60
Drip demleme yöntemlerinden biri olan V60, Hario V60 olarak da bilinir. Temelde filtre kahve demleme yöntemlerinden biridir.
Kompakt ve kullanımı kolay bir ekipmandır. Çok hızlı bir demleme sunmasa da, ortaya çıkan kahve oldukça temiz ve parlak tatlara sahiptir.
V şekline benzeyen konik tasarımı ile, bir filtre kağıdına ve damlama haznesine ihtiyaç duyar. Gerçekten iyi bir kahve demlemek için birkaç ince noktayı bilmeye ve deneyime ihtiyaç duyar.
Genelde sadece 1-2 fincan kahve yapar. Çok miktarda demleme için uygun değildir.
V60, bir kahve fincanının ya da kahve haznesinin üzerine yerleştirilir. İçerisine kağıt filtre yerleştirilir. Filtre kahve konulur ve sıcak su yavaş yavaş dökülerek kahvenin hazneye akması sağlanır.
Genelde porselenden yapıldığı için, kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır. Kağıt filtre kullandığı için fazla miktarda atık oluşturur. Fakat temizlemesi oldukça kolaydır.
V60 ile nasıl kahve demleyeceğinizi ilgili yazımızdan öğrenebilirsiniz.
4. Chemex
Drip demleme yöntemlerinden biri de Chemex’tir. Temel mantığı V60 ile benzese de ortaya çıkan kahvenin tadı daha farklıdır.
V60’dan daha kompakt bir tasarıma sahiptir. Altında, kendi haznesi vardır. Temiz lezzetli ve parlak bir kahve ortaya çıkarır.
Chemex de filtre kağıdı kullanır ve atık konusunda V60 ile aynıdır. Demleme süresi de benzer şekilde uzundur. Toplamda 6-7 dakika sürebilir. En fazla 1-2 kişilik kahve demlenebilir.
Chemex ile kahve demlerken, konik ağzına filtre kağıdı yerleştirilir. İçerisine kahve konur ve V60’da olduğu gibi su eklenerek demleme yapılır.
Chemex’in artısı, bazı modellerin elektrikli ocak üzerine konularak ısıtılabilmesidir. Böylece demlediğiniz kahveyi bir süre sıcak tutabilirsiniz. Temizlemesi de oldukça kolaydır.
Chemex‘in nasıl kullanıldığını yazdığımız yazıyı inceleyerek öğrenebilirsiniz.
5. Moka Pot
Kahve demlemek için bir ateş kaynağına ihtiyaç duyan kahve demleme yöntemlerinden biri Moka Pot. Sadece sıcak su kullanarak bu ekipmanla kahve yapmak mümkün değil.
Moka Pot temelde espresso benzeri bir kahve üretir. Basınç yardımı ile kahve telvelerinin içinden geçen sıcak su, yoğun, espresso benzeri bir kahve ortaya çıkarır.
Ocakta espresso makinesi olarak da bilinir. Buradan da anlaşılacağı gibi, Moka Pot ile kahve demlemek için aktif bir ısı kaynağına ihtiyaç vardır.
kahve demleme yöntemlerinden olan Moka Pot, 3 parçadan oluşur. En alt haznesine sıcak su konulur. Ortadaki hazneye filtre kahve konulur. En üst kısım ise boş bırakılır. Her parça sırayla birbirine sıkıca vidalanır ve ateş üzerine konur.
Isınan su, basın oluşturur ve bu basınç sayesinde kahvenin içerisinden geçerek üzerindeki hazneye dolar. Dibindeki su bittiği gibi ateşin kapatılması gerekir. Dolayısıyla aşırı dikkat gerektiren bir demleme yöntemidir.
Aynı zamanda temizliği biraz zordur ve en önemli noktalardan biridir. Tek kişilik ya da iki kişilik kahve yapmak için uygundur.
Moka Pot hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.
6. Cold Brew
Soğuk demleme terimini duymuş muydunuz? Kahveyi hep sıcak su ile demleme yöntemlerini anlattık. Cold Brew, farklı bir lezzet denemek isteyenler için iyi bir seçenek olabilir.
Cold Brew, belki de en az ekipman gerektiren kahve demleme yöntemlerinden biridir. Ortaya çıkan kahve, asidik, kafein bakımından daha düşük, daha parlak lezzetlidir.
Kahvenin demlenme süresi diğer yöntemlere göre çok uzun sürse de, istediğiniz miktarda kahve demleyebilirsiniz. Aynı zamanda temizliği de oldukça kolaydır ve sadece kahve atığı üretir. Pratiktir, çok yer kaplamaz.
Cold Brew kahve demlerken, fitre kahve ağzı kapatılabilecek bir kabın içine konur. Üzerine soğuk su eklenir ve ağzı kapatılarak oda sıcaklığında 8-24 saat bekletilir. Bekleme süresine göre kahvenin lezzeti değişir.
Ardından kahve bir filtre yardımıyla süzülür. Dilerseniz French Press içerisine koyarak da filtreleyebilirsiniz. Genelde soğuk olarak tüketilse de, ısıtılarak da içilebilir.
Cold Brew kahve demlemenin inceliklerini yazımızdan öğrenebilirsiniz.
7. Cold Drip
Soğuk su ile kahve demleme yöntemlerinden biri de Cold Drip’tir. Cold Drip kahve demlemek için kendi ekipmanına ihtiyaç vardır.
Drip kahve demleme yöntemleri arasında olan bu ekipman, diğer kahve demleme yöntemlerine göre çok yer kaplar, çok zaman alır ve pratik değildir. Fakat ortaya çok iyi süzülmüş, yoğun ve parlak bir kahve çıkarır. Kahvenin tüm notalarını hissedebilirsiniz.
Oldukça kırılgan olan bu ekipman üç bölümden oluşur ve biraz fazla miktarda malzeme gerektirir. Bu ekipmanla çok miktarda ya da tek kişilik kahve demleyebilirsiniz.
Ekipmanın en üst haznesine buzlu su doldurulur. Bu hazne, bir vanaya sahiptir ve bu parça sayesinde suyun damlama miktarı ayarlanabilir.
Buradan akan soğuk su, ortadaki kahve haznesine damlar. Kahve haznesinin içerisine filtre kahve ve kağıt filtre konulur.
Kahve telvelerinin içerisinden süzülen kahve en alt hazneye dolar. Toplam süre 3-12 saat arasında ayarlanabilir. Saat aralığı uzadıkça kahvenin tadı yoğunlaşır.
Ofiste kullanım için oldukça kırılgan ve teferruatlı bir ekipman olsa da, bireysel kullanımda ilgi çekicidir.
Cold Drip ve Cold Brew Farkını ilgili yazımızdan okuyabilirsiniz.
8. Cezve
Özellikle Türk kahvesi sevenler için, çok kullanışlı bir kahve demleme ekipmanıdır. Ofiste kullanım için genelde elektrikli cezveler tercih edilse de geleneksel cezveler de kullanım açısından oldukça pratiktir.
Temizliği kolaydır. Fakat sürekli kontrol etmek ve dikkatli kullanmak gerekir. Genelde cezve ile yapılan kahveler oldukça yoğun ve acıdır. Her seferinde maksimum 1-2 kahve yapabilirsiniz. Aynı zamanda gerçekten kaliteli bir kahve yapmak için pratik ve deneyim gerektirir.
9. Filtre Kahve Makinesi ya da Espresso Makinesi
Manuel kahve demleme yöntemlerine vakit ayırmak istemeyenler için kullanımı kolay, çok fonksiyonlu kahve makineleri vardır.
Bu makineler genellikle filtre kahve ya da kapsül kahve ile çalışır.
İstediğiniz kahveyi, her seferinde aynı lezzette içmek isterseniz, ofis için en pratik, temiz, hızlı ve kullanışlı cihazlardır.
Diğer demleme yöntemlerine göre oldukça pahalı olsa da, geniş biri içecek yelpazesi sunabilir. Manuel demleme yöntemleri kadar kırılgan olmayabilir. Fakat bozulduklarında tamirleri oldukça maliyetli olur.