ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Filtre Kahve Demleme Yöntemleri  - Bi'kahve Arası
TariflerEkipman

Filtre Kahve Demleme Yöntemleri 

Filtre kahve demleme, en eski ve en basit kahve demleme yöntemleri arasında. Yöntemin kökenleri, kağıt filtrelerin ortaya çıkmasıyla Almanya’da 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor.

Dünya kahve tüketiminin yaklaşık %80’ini temsil eden filtre kahve, halen dünyada en çok kullanılan, bilinen ve içilen kahveler arasında yer alıyor.

Evde filtre kahve demlemenin pek çok farklı yolunun olduğu bu günlerde, aradığınız kahve türünü ve harcamak istediğiniz emek miktarını belirledikten sonra doğru demleme yöntemini bulabilirsiniz.

Evde filtre kahve demleme makinesiz olarak aşağıda detaylarını açıkladığımız araçlarla mümkün.

Filtre Kahve Demleme Teknikleri

Filtre Kahve Demleme Teknikleri

Kahve demleme çeşitleri ile kahve yapmak için ihtiyacınız olan tek şey öğütülmüş kahve, su ve filtre. Ancak, baştan sona kahve demleme yöntemleri arasındaki farkları anlamak için şu değişkenlere bakacağız: Ortaya çıkan içeceğin dokusu, ağızda bıraktığı tat.

Teknik, bir kağıt filtreye yerleştirilmiş öğütülmüş kahve tabakasından sıcak suyun yavaşça damlatılması ilkesine dayanıyor. Su, kahve telvesinden süzülürken, suda çözünen maddeleri de beraberinde taşıyor.

Pour Over

Pour Over

Pürüzsüz ve yumuşak bir kahve için Pour Over yöntemi kullanılır. Kağıt filtre kullanılarak yapılan damla demleme işlemlerinin geneline verilen isimdir.

Sonuç ürün berrak ve parlaktır. Chemex ya da V60 gibi drip kahve demleme araçlarından birine bir kağıt filtre yerleştirilir. Kağıt filtre, yağları ve çözülmemiş kahve parçacıklarını tuttuğu için ortaya net bir tat çıkmasını sağlar.

French Press İle Filtre Kahve Demleme

French Press

En iyi ve kolay filtre kahve demleme araçlarından biri French Press’tir. Cam bir haznesi, ucunda metal bir filtre ve üzerinde kapak bulunduran bir pistonu vardır. Uygun miktarda kahve ve sıcak su haznenin içerisine koyulur.

Ardından piston yukarıda kalacak şekilde kapağı kapağı kapatılır. 4 dakikalık demlenme işleminden sonra piston bastırılır ve filtre kahve süzülür. Sonuç olarak kahve tüketmek için uygun hale gelir.

Günümüzde en iyi filtre kahve demleme yöntemi olarak sayılabilir.

Cold Brew

Cold Brew

Cold brew aslında French Press kullanılarak yapılan filtre kahve demleme işlemlerinden biridir. Farklı olarak kahve sıcak su yerine soğuk su ile demlenir.

Filtre kahve demleme süresi de 12-24 saat arasında değişir. Ortaya çıkan kahve soğuk olarak servis edilir.

Hario V60

Hario V60

Demleme kahve çeşitlerinden biri olan Hario V60, kahve endüstrisindeki en popüler drip demleme makinelerinden biridir. Hem baristalar hem de evde kahve demlemeyi sevenler arasında bilinir.

V60 ilk olarak 20. yüzyılın ortalarında Japonya’da piyasaya sürülmüştür. Özellikle kahve yarışmalarında yaygın olarak kullanılması sayesinde, 2010 yılı civarında uluslararası alanda daha fazla tanınır hale gelmiştir.

Adını 60 derecelik hazne açısından alır. Bu özellik kahvenin sürekli akış hızına sahip olmasını sağlar. Diğer kahve demleme araçlarına nazaran daha geniş bir akış deliğine sahiptir. Bu da, daha dikkatli bir filtre kahve demleme pratiği gerektirir.

V60, bir fincanın ya da kendi haznesinin üzerine yerleştirilir. Üzerine V60 için özel öğütülmüş kahve eklenir.

Kaynamış su da yavaş yavaş eklenir ve zamanla demlenen kahvenin altındaki hazneye dolması beklenir. Sık bir filtre kullanıldığı için elde edilen kahve daha hafif ve asiditesi azdır.

Chemex

Chemex

Filtre kahve demleme çeşitlerinden biri olan Chemex, 1940’larda ABD’de icat edildi. Cam kahve demleme makinesinin arkasındaki fikir, kahve elde etme işlemini basitleştirmektir.

Chemex aynı zamanda hem demleme aracı hem de sürahi olarak tasarlanmıştır. Bu da onu büyük oranda kahve demlemek için ideal bir araç haline getirir.

Bu konik filtre kahve demleme aracında da lezzet ve aromanın ideal bir şekilde ayarlanabilmesi için işlemlere dikkat edilmesi gerekir.

V60’tan daha kalın bir filtre kullanılır. Bu nedenle akış hızı oldukça yavaştır, kahve demlerken de daha kalın öğütülmüş ve daha az kavrulmuş kahve kullanılması önerilir.

Chemex, cam bir sürahi, ahşap ya da deri tutacağı ve tutacağı bağlayan bir ipten oluşur. Bazı modellerinde yalnızca kulplu sürahisi vardır.

Konik haznesine kağıt filtre yerleştirildikten sonra üzerine yavaş yavaş sıcak su eklenir. Zamanla alt haznesine süzülen kahve, filtre kahvedir.

AeroPress

AeroPress

Pour over demleme yöntemlerinin ardından daldırma demleme yöntemlerine geldik.

Daldırma, süzme işleminden farklıdır çünkü kahve telvesi ve demleme suyu, demleme süresi boyunca tam temas halindedir. Bu, kahvenin gövdesini ve tatlılığını artırır, ancak asitliğini azaltabilir.

Alan Adler, French Press’e benzer şekilde çalışan portatif bir manuel kahve makinesi olan AeroPress‘in üreticisidir.

Moka Pot

Moka Pot

İlk kez 1933 yılında Alfanso Bialetti tarafından patenti alınmıştır. Ancak icat edilme tarihi 1833’e, Samuel Parks adlı bir İngiliz’e dayanır.

Moka pot, alttan ısıtmalı ve basınçlı filtre kahve demleme yöntemlerinden biridir. Boyutu ne kadar büyük olursa o kadar büyük bir ısı kaynağına ihtiyaç duyulur.

Kapalı taban bölümüne su koyulur, üzerindeki hazneye de öğütülmüş kahve. Tabandaki su ısındığında basınç oluşur ve sıcak su bir borudan orta bölmedeki kahve yatağına geçer.

Burada kahvenin ekstraksiyon işlemi gerçekleşir ve demlenen kahve en üst hazneye çıkar.

Syphon

syphon

Avrupa’da 1830’lu yıllarda icat edilen bir kahve demleme yöntemi. Vacuum Pot ya da sifon olarak da bilinir. İki ana bölümden oluşur: Suyu tutan alt hazne ve kahvenin eklendiği üst hazne.

Suyu demleyicinin üst kısmına çeken basıncı oluşturmak için alt haznenin altına bir ısı kaynağı yerleştirilir. Burada kahve ve su, ısı kaynağı uzaklaştırılana kadar demlenir ve basınç düşerek kahvenin alt hazneye çekilmesine neden olur.

Çok fazla ekstraksiyon işlemi, temizlik ve bakımının zor olması nedeniyle genelde gösteriş için kafelerde kullanılır. Bunun yanında kahve demleme işleminden zevk alanların da evlerinde kullanmayı tercih ettiği araçlardan biridir.

Filtre Kahve Demleme Makinesi

Filtre Kahve Demleme Makinesi

Filtre kahve çeşitleri elde etmenin en kolay yollarından biri. Aynı zamanda French Press’ten sonra en çok kullanılan filtre kahve demleme yöntemi. Bunun nedeni; kullanım kolaylığı ve her seferinde aynı lezzette kahve verebilmesi.

Makineden makineye değişse de genel mantığı drip demlemeye benzer. Makinede ısınan su öğütülmüş kahvenin üzerine akar. Sonuç olarak ortaya yoğun ve aroması bol bir kahve çıkar.

Makinesiz Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre torbaları, makinesiz filtre kahve demleme işleminde en sık kullanılan yöntemlerden biri. Kahve demleme ekipmanlarında kullanılan bir filtre ve ip sayesinde makinesiz bir filtre kahve demleyebilirsiniz.

Öğüttüğünüz kahveyi filtre içine yerleştirdikten sonra bohça haline getirerek iple ağzını bağlayın. Bardağınıza aynı poşet çay koyar gibi filtre torbasını koyun ve üzerine kaynar su ekleyin.

Ortalama 4-5 dk arasında filtre kahve demleme işleminiz tamamlanacaktır.

En Son Yazılar
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
TariflerTürk Kahvesi

Türk Kahvesi İle Soğuk Kahve Yapımı

Türk kahvesi ile soğuk kahve yapılır mı? Tabi ki yapılabilir! Konu kahve olunca, imkansız görünen birçok şey mümkün olabiliyor. Bu yazımızda Türk…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir