ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Cold Brew Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler ve Faydaları - Bi'kahve Arası
TariflerEkipman

Cold Brew Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler ve Faydaları

Cold Brew, yüzyıllardır var olan bir kahve demleme yöntemi. Fakat büyük kahve zincirlerinin bunu bünyesine eklemesi ile son on yıldır popülerliği arttı.

Cold Brew Nedir?

Cold Brew Nedir?

Türkçe’ye “soğuk demleme” olarak geçen Cold Brew, sıcak su yerine soğuk su ile demlenen, 8-24 saat arasında uzun bir demleme sürecini içeren kahvedir. Diğer kahvelerden asıl farkı da, kahvenin demlendiği suyun sıcaklığıdır.

Normal kahve demleme yöntemlerinde kahve hızlı bir ekstraksiyon işlemi için kaynama noktasına yakın sıcaklıkta su ile demlenir. Bu işlem kahve içindeki asitlerin ve yağların daha hızlı çözülmesini ve açığa çıkmasını sağlar. Fakat Cold Brew kahve için soğuk su kullanılır ve sıcaklığın yerini uzayan demleme süresi alır. Dolayısıyla sıcak demlenmiş muadillerinden daha yumuşak, düşük asitli bir kahve ortaya çıkar.

Tercihinizi merak ediyoruz. Favori kahveniz hangisi?

Nasıl İcat Edildi?

Cold Brew Nasıl İcat Edildi

Rivayetlere göre tarihinin 1600’lü yıllara, Hollandalı denizcilere dayandığı söylenir. Denizcilerin uzun yolculuklarda enerji almak için kahveye ihtiyaçları olur. Fakat o dönemde gemide sıcak su elde etmek çok zahmetli olduğundan, okyanus üstündeki soğuk havalarda kahve demlemenin yöntemlerini ararlar. Böylece soğuk su ile kahve demlemeyi denerler ve ortaya çıkan kahveden de memnun kalırlar. Aynı zamanda depolanıp uzun süre bekleyebildiği için bu demleme yöntemini daha pratik bulurlar.

Hollandalı denizciler arasında yaygınlaşan bu yöntem Japonya’ya giden gemiler vasıtasıyla oraya ulaşır. Japon halkı hali hazırda Japon çay kültürü ve seremonisi için soğuk demleme yöntemlerinde daha tecrübelidir. Soğuk kahve demlemeyi de geliştirir. Hatta bu etkiyle soğuk demleme kahve “Kyoto Kahvesi” olarak da bilinir.

Cold Brew Özellikleri ve Faydaları

Cold Brew Özellikleri & Faydaları

  • Normal demlenmiş kahvelerden %50-65 oranında daha az asit içerir.
  • Daha az ısıya maruz kaldığı için daha fazla antioksidan içerir. Kavurma ve sıcak demleme işlemleri bu antioksidanların kaybolmasına neden olur.
  • Sıcak muadillerinden daha tatlıdır. Nedeni ise daha az asit içermesidir.
  • Demlenmesi uzun sürse de büyük oranlarla demlenen kahve buzdolabında uzun süre (10 güne kadar) taze kalabilir.
  • Kararlı gövdeye ve iyi bir lezzete sahip olduğu için, dondurma, kek gibi farklı tariflerde kolaylıkla kullanılabilir.
  • Sadece soğuk tüketilmek zorunda değildir. Tercihen ısıtılıp içilebilir.
  • Oda sıcaklığında ya da buz gibi soğuk su ile yapılabilir. Suyun soğukluğu demleme süresinin uzamasını gerektirir.

Cold Brew İçin Kahve Öğütme Derecesi

Cold Brew Kahve Öğütme Derecesi

Uzun süreli bir kahve demleme işlemi olduğu için kalın dereceli kahve öğütme tercih edilir. İnce ve orta derecede öğütülmüş çekirdekler, daha asitli, acı bir kahve ortaya çıkarır.

Hangi Kahve Kullanılır?

Cold Brew için özel ve farklı bir kahve almak gerekmez. Sadece gerçekten kaliteli ve taze kahve çekirdekleri kullandığınızdan emin olun.

Cold Brew Nasıl Yapılır?

Cold Brew Nasıl Yapılır?

Evde kahve yapmaktan çok da hoşlanmayanlar için Cold Brew iyi bir seçenek. Çünkü diğer kahve demleme yöntemlerine nazaran daha az hassasiyet ve emek ister. Demlemek için tartıya, su ısıtıcısına ya da başka bir elemana ihtiyaç olmaz. Tek gereken bir demleme kabı, kahve, su ve sabırdır.

  1. Kahve çekirdeklerini kalın bir şekilde öğütün.
  2. 170 gr öğütülmüş kahveyi bir kabın içerisine koyun.
  3. Üzerine 1020 gr soğuk su ekleyin. Tüm kahve tanelerinin suyla temas etmesi için karıştırın.
  4. Ağzını kapatın ve en az 8 saat demlenmesini bekleyin. İçmek istediğiniz kahvenin aromasına göre bu süreyi 72 saate kadar uzatabilirsiniz.
  5. Ardından kahvenizi ince gözenekli bir filtre, tülbent ya da süzgeç yardımıyla fincanınıza süzün.
  6. Soğuk tüketmek isterseniz buz ekleyebilir, sıcak içmek isterseniz ısıtabilirsiniz.

Cold Brew Demleme Oranı

Çoğu sıcak kahve, bir gram kahve için 14-18 gram su kullanılarak demlenir. Fakat soğuk demlemede daha yoğun bir oran kullanılır. Her bir gram kahve için 5-6 g su eklenir.

Cold Brew Demleme Araçları

Evde bir kavanozda Cold Brew demleyebileceğiniz gibi, daha profesyonel araçlar ve ekipmanlar da kullanabilirsiniz. Asıl önemli olanın kahve, soğuk su ve zaman olduğunu unutmayın. Bunları nasıl birleştirdiğiniz sizin tercihinize kalmış.

French Press İle Cold Brew Yapımı

French Press ile Cold Brew Yapımı

Evde soğuk demleme kahve yapmanın en kolay yollarından biri de French Press kullanmak. Yukarıdaki tüm demleme işlemlerini yeterli büyüklükteki bir French Press içerisine yapabilirsiniz. Böylece kahveniz demlendiğinde presleyerek süzme işlemini de kolayca tamamlayabilirsiniz.

Cold Drip (Cold Brew Demleme Standı)

Cold Brew Demleme Standı

Üç hazneli bir kahve demleme aracı olan Cold Drip, soğuk demleme için en iyi sonucu veren ekipmanlardan biri. En üstteki hazneye soğuk su koyulur. Ortadaki hazneye ise kalın öğütülmüş kahve eklenir. Birkaç saniyede bir damlayan su kahve haznesine akar ve kahve tanecikleri içinden geçerek en alttaki hazneye dolar. Demlenme süresi 12-20 saat sürer.

Diğer demleme yöntemlerinden farklı olarak, kahve-su oranı sıcak demlemeye yakındır. Cold Drip’te 1 litre su için 65 gr kahve kullanılır.

  • Orta hazneye düz ve yuvarlak bir filtre kağıdı yerleştirin. Bu filtre, kahve partiküllerinin demleme haznesine akmasını engeller.
  • Üzerine kalın öğütülmüş 65 gr kahveyi koyun ve üzerini düzeltin.
  • Kahvenin üstüne 3-4 tane daha filtre kağıdını, tüm yüzeyi kapatacak şekilde yerleştirin. Bu işlem damlayan suyun tüm kahveye eşit şekilde yayılmasını sağlar.
  • Üst hazneye toplamı 1 lt olan su ve buz karışımı ekleyin. Öneri olarak 800 ml suya 200 ml buz koyabilirsiniz.
  • Üst haznedeki su damlatma süresini 3 saniyede bir olarak ayarlayın.
  • Su tükendiğinde ve en alt hazneye kahve akışı durduğunda kahveniz demlenmiş demektir.

Hario Mizudashi

Hario Mizudashi

Cold Brew demlemek için Hario markasının ürettiği bir sürahidir. Normal sürahiden farklı olarak Hario Mizudashi içerisinde kahve koymak için bir hazne ve süzgeç barındırır. Haznesine kahve koyulur ve su haznesine de soğuk su eklenerek demlenmesi için bekletilir. Evde soğuk demleme kahve yapmak için oldukça pratik ve kullanışlı bir alettir.

Cold Brew Alkollü Mü?

Cold Brew sadece soğuk su ile uzun süre yapılan bir kahve demleme işlemidir. İçeriğinde alkol bulunmaz. Sadece tercihen alkollü içeceklerle karıştırılabilir.

Cold Brew Kaç Kalori?

Soğuk demleme kahvenin kafein oranı oldukça azdır. Bu nedenle sıcak demleme kahvelere nazaran kalorisi de düşüktür. Zincir kahve dükkanlarında satılan boyutlara göre kalori miktarları:

  • Tall: 58 kalori
  • Grande: 77 kalori
  • Venti: 91 kalori

İçerisine şeker, krema, süt vb. eklemeler yapılırsa bu oranlar değişecektir.

Cold Brew Yağ Yakar Mı?

Bütün kahve çeşitleri yağ yakımına yardımcı olur. Fakat soğuk demlemede daha uzun sürede kahve birçok faydalı özelliğini suya verdiği için sıcak demleme türlerine göre daha sağlıklı bir içecektir.

Öneri olarak; Soğuk Demleme ve Sıcak Demleme Farkları yazımıza bakabilirsiniz.

En Son Yazılar
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
TariflerTürk Kahvesi

Türk Kahvesi İle Soğuk Kahve Yapımı

Türk kahvesi ile soğuk kahve yapılır mı? Tabi ki yapılabilir! Konu kahve olunca, imkansız görünen birçok şey mümkün olabiliyor. Bu yazımızda Türk…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir