fbpx
İyi Bilgi

Soğuk Demleme ve Sıcak Demleme Arasındaki 6 Fark

Son zamanlarda soğuk demleme ve sıcak demleme arasında bazı çekişmeli tartışmalar oldu.

Cold brew kahve son birkaç yılda popülaritesi açısından olağanüstü bir artış gösterdi. Geleneksel sıcak demlenmiş kahveden daha az asitli bir kahve türü.

Bunun dışında soğuk demleme ile sıcak demleme arasındaki farklara bakalım.

Soğuk Demleme (Cold Brew) Nedir?

Soğuk Demleme

Cold brew coffee nedir? Soğuk demleme ne demek?
Cold brew, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin oda sıcaklığında veya soğuk suda 12-36 saat demlenmesiyle yapılan bir tür soğuk kahvedir.

Cold brew ekipman ihtiyacı çok azdır. Bu nedenle isteyenler evde kendi soğuk kahvesini kolayca yapabilir ve buzdolabında 2 haftaya kadar saklayabilir.

Soğuk demleme, taze demlenmiş sıcak kahvenin buzun üzerine dökülmesiyle yapılan buzlu kahveden farklıdır.

1:5 oranında kahve kullanılır. Yani bir ölçü kahveye 5 ölçü su eklenir. Kalın öğütülmüş kahve kullanılır.

Bir kabın içerisinde karıştırılan kahve ve su, istenilen tada göre 36 saate kadar demlenmesi için ağzı kapatılarak kaldırılır.

Demlenme süresinden sonra kahve süzülür ve tercihen seyreltilerek tüketilir.

Sıcak Demleme (Hot Brew) Nedir?

Sıcak Demleme

Sıcak demleme kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerine sıcak su eklenerek yapılır. Sıcak demleme, kahve yapmanın hızlı ve kolay bir yolu.

Sıcak kahve için bir French press, drip kahve demleme makinesi ya da pour-over kahve demleme ekipmanlarının kullanıldığı birkaç farklı demleme yöntemi bulunur.

Genel mantık, ince öğütülmüş kahvenin üzerine sıcak su eklenmesi üzerinedir. Çeşitli filtreleme yöntemleriyle demlenirken ya da demleme sonunda kahve süzülür. Birkaç dakika sonunda sıcak kahve elde edilir.

Sıcak Demleme ve Soğuk Demleme Farkları (Hot Brew vs. Cold Brew)

Soğuk demleme ve sıcak demleme kahve arasında birkaç önemli fark vardır. Şimdi sıcak demleme vs soğuk demleme farklarına bakalım.

En önemlisi, birinin sıcak suyla, diğerinin soğuk suyla demlenmesidir. Soğuk demlenmiş kahvenin farklı asit seviyeleri, farklı bir acılığı, farklı bir tadı ve farklı aromaları vardır.

Soğuk demleme ve sıcak demleme arasındaki sıcak veya soğuk su uygulaması, demleme işlemi sırasında hangi bileşenlerin serbest bırakılacağını veya etkinleştirileceğini belirler.

1. Oran

Soğuk demleme ve sıcak demleme arasındaki en bariz fark, kahve-su oranıdır.

Cold brew oranı genellikle 1:5 oranında konsantre kahve olarak hazırlanırken, sıcak demleme yöntemine bağlı olarak 1:10 ila 1:17 oranında hazırlanır.

Aynı zamanda cold brew ölçüsü sıcak demlemeye göre daha fazladır. Tek seferde çok miktarda demlenir. Sıcak demleme ise tek seferde 1-2 içimlik demlenir.

2. Asidite

Soğuk demleme ve sıcak demleme arasındaki ikinci önemli fark tadında, yani asiditesindedir.

Soğuk demleme, sıcak demlemeye göre daha düşük bir asitlik düzeyine sahiptir. Mide ekşimesi yaşayan kahve severler için soğuk demlenmiş ve koyu kavrulmuş bir kahve, daha iyi bir seçenektir.

Hot Brew vs. Cold Brew

3. Demleme Süresi

Soğuk demleme ve sıcak demleme, toplam demleme süresi bakımından da birbirinden ayrılır.

Sıcak demleme dakikalar içerisinde hazırlanan bir kahve. Fakat cold brew demleme için 12-36 saat arasında bir süre gerekir.

4. Lezzet

Sıcak su, kahve çekirdeklerinden asitlerin ve yağların çıkarılmasını sağlar. Fakat soğuk demleme kahve, bu asitler ve yağlar bakımından fakirdir.

Bu da, sıcak demlenmiş kahveye oranla daha yumuşak ve daha az acı bir kahve ortaya çıkarır. Soğuk demleme genellikle pürüzsüz ve lezzet bakımından yuvarlaktır.

5. Kafein Oranı

Soğuk demleme ve sıcak demleme kahvelerin içerdiği kafein oranı da birbirinden farklıdır.

Soğuk demleme, normal kahveden daha fazla kafein içerebilir, ancak bu kahve-su oranına bağlıdır.

Espresso ve damla kahve gibi sıcak kahve çeşitlerinin farklı kahve/su oranlarına sahip olmasına benzer şekilde, cold brew kafein oranı demleme partileri arasında değişebilir.

Genel olarak, daha az kafein içeren birkaç soğuk demleme olmasına rağmen, tarifleri normal kahveden daha yüksek bir kahve-su ve kafein oranına sahiptir.

6. Antioksidan Oranı

Sıcak demlenmiş kahve, kavurma derecesinden bağımsız olarak sabit bir antioksidan düzeyine sahiptir.

Soğuk demlenmiş kahvedeki antioksidan oranı, kavrulma derecesine göre değişir. Hafif kavurmalarda asidite düşüktür ve kavrulma derecesi arttıkça bu oran düşer.

Sonuç olarak sıcak demlenmiş koyu kavrulmuş bir kahve, soğuk demlenmiş koyu kavrulmuş bir kahveden daha yüksek antioksidan oranına sahiptir ve daha sağlıklı olabilir.

Sıcak Demleme ve Soğuk Demleme

Soğuk Demleme Kahve, Sıcak Demlemeden Daha Mı Güçlü?

Soğuk demleme ve sıcak demleme söz konusu olduğunda kahve tiryakilerinin en sık sorduğu soru budur. Eğer kafeinsiz kahve içmiyorsanız, ne kadar kafein içtiğinizi bilmek isteyebilirsiniz.

Şimdiye kadarki genel fikir birliği, aynı kahve çekirdeklerini kullanarak, soğuk demlenmiş bir kahvenin, sıcak demlenmiş bir kahveden daha fazla kafein salacağı yönünde.

Tabii ki, farklı çekirdeklerin farklı kafein seviyelerine sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir, bu nedenle farklı çekirdekler kullanıyorsanız, sıcak demlenmiş bir kahve, soğuk demlenmiş bir kahveden daha fazla kafein içerebilir.

Hangisi Daha Çok Yönlü?

Bu sorunun cevabı, sıcak demleme olacaktır. Çünkü birçok pour-over, drip demleme yöntemi vardır. AeroPress, Chemex, French Press, V60 ya da drip kahve makinesi gibi çeşitli demleme yöntemleriyle elde edilebilir.

Bunun yanında soğuk demleme kahve konsantre olarak yapıldığından, suyla seyreltilebilir. Hatta sıcak su ile seyreltilerek sıcak olarak bile tüketilebilir. Bazı insanlar cold brew kahveyi ısıtarak da servis edebilir.

soğuk Demleme ve Sıcak Demleme Farkları

Hangisi Daha Pahalı?

Soğuk demleme, sıcak demlemeden daha pahalıdır çünkü soğuk demleme kahve yapmak için daha fazla kahve telvesi gerekir.

Cold brew genellikle 1:5 oranında konsantre bir içecek olarak hazırlanır. Sıcak demlemelerde ise ortalama 1:12 oranında kahve yapılır.

Bununla birlikte, sıcak demlenmiş kahve için, ilk ekipmanların maliyeti de hesaba katılmalıdır.

Genellikle bir drip kahve demleme makinesi, French press ya da pour-over demleme ekipmanlarından birini kullanmanız gerekir. Fakat soğuk demleme, herhangi bir ekipman gerektirmeden de yapılabilir.

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir