fbpx
Ekipmanİyi Bilgi

Kapsül Kahve Nedir? 5 Adımda Nasıl Yapılır?

Kapsül kahve, demleme sürelerini düşünmeden kolayca kahve ve espresso demlenmesini sağlayan en son yeniliklerden biri. Aynı zamanda son 5 yılın en çok bilinen modern mutfak aletlerinden biri.

Kahve makinesi kapsülü nedir? Tek kullanımlık kahve kapsüllerinin tarihini, nasıl çalıştığını, nasıl kullanıldığını, kapsül kahve makinesiz nasıl yapılır öğrenmek için okumaya devam edin.

Kapsül Kahve Nedir?

Kapsül Kahve Nedir

Kahve makinelerinde bulunan onlarca farklı işleve sahip düğmeler, Chemex ya da V60 gibi her kahve demleme aracı için dikkat edilmesi gereken kriterlerin farklılığı, zaman ayırmak ve demleme için zaman tutmak…

Tüm bunlar, gerçekten kahve ile ilgilenmeyi sevenler için eğlenceli, eğitici ve yararlı olabilir. Fakat bunlarla uğraşmadan mükemmel bir bardak kahve içmek isterseniz, ne yaparsınız?

Cevap bir kahve dükkanına gitmek değil! Çünkü kahve kapsülleri tam olarak bu işleve yarıyor. Peki kahve kapsülü nedir?

Kapsülün içerisinde, istediğiniz kahve çeşidine göre mükemmel oranda ölçülmüş ve taptaze kahve var. Tek kullanımlık, temiz ve pratik.

Bu sayede zaman kaybetmeden, başka ekipmanlara, üstün bilgi ve beceri düzeylerine ihtiyaç olmadan mükemmel bir kahve içebiliyorsunuz.

Porsiyon miktarı mükemmel bir şekilde ayarlanmış olan kapsül kahve, kahve çekirdeklerinin fabrikalarda kavrulması, öğütülmesi ve paketlenmesi ile evlerinize, dükkanlarınıza geliyor.

Ortalama olarak her bir kapsülde 5-7 gram öğütülmüş kahve bulunuyor. Bu da mükemmel oranda bir fincan espresso yapmak için yeterli bir kahve miktarı demek.

Tercihinizi merak ediyoruz. Favori kahveniz hangisi?

Kapsülleri diğer kahvelerden ayıran en önemli özellik, çok uzun bir süre tazeliğini koruyabilmesi. Kahve çekirdekleri ya da öğütülmüş kahve, 15-20 gün kullanılmadığında bayatlıyor fakat kapsül kahvenin paketleme yöntemlerinden dolayı böyle bir ihtimal yok.

Kapsül Kahve Tarihi

Kapsül Kahve Nasıl Kullanılır

Kapsül kahve, ilk olarak Nespresso markasının hakimiyetinde ortaya çıkan bir icat. Patenti, lisansları markaya ait ve kökeni 1970’lerin ortalarına kadar uzanıyor.

Kapsül kahvenin ilk ortaya çıkışı, Érik Favre adında bir mühendise ve eşi Anna-Maria’ya  dayanıyor.

Nestlé’nin İsviçre genel merkezinde çalışan Favre, Anna-Maria ile birlikte İtalya’ya bir geziye gitti ve orada espresso yapan tüm dükkanları gezerek en iyi espressoyu bulmaya çalıştı.

Sonunda Roma’da, Cafés Sant’ Eustachio isminde bir kafe keşfettiler ve burada yapılan espresso kahvenin çok meşhur ve mükemmel lezzetli olduğunu fark ettiler.

Favre, bir kahveyi diğerlerinden bu kadar lezzetli yapan tekniğin ne olduğunu araştırdı ve yüksek kalite kahvenin aslında klasik olarak basınç verilirken kullanılan tek pompa yerine, 3-4 pompa eklenerek yapıldığını öğrendi.

Yani espresso ekstra havalanıyor, böylece daha kalın ve köpüklü bir krema ortaya çıkıyordu. Espressoya hava eklemek, aromaların oksitlenmesini artırıyor, uçucu yağların daha fazla ekstrakte edilmesini sağlıyordu.

Yani oksidasyon, tüm tatları ve aromaları ortaya çıkarıyordu.

Kapsül Kahve Kullanımı

İşinin başına döndüğünde, Nestlé’nin Ar-Ge bölümüne erişti ve edindiği yeni bilgilerle prototip kapsül kahve makinesini yaptı.

Fakat icadı, marka tarafından ilgi görmedi ve 10 yıl boyunca Anna-Maria ile arasında bir sır olarak kaldı.

1985’te kahve pazarına yeni bir ürün çıkarmak isteyen Nestlé’nin İsviçre genel merkezi baş direktörü Helmut Maucher, Nespresso adında bir proje başlattı.

Nestlé’nin bir yan kuruluşu olan Nespresso, doğrudan Favre tarafından denetleniyordu. Kahve kapsüllerini kullanan makinelerin neredeyse tamamı onun icadına ve işlemine dayanıyordu.

İlk kahve kapsülleri 1986 yılında piyasaya girdi. İlk fikir, bu yeni makineyi barlar, oteller ve ofislerde pazarlamaktı. Fakat 1988’de ev kullanımı için lüks bir kahve makinesi olarak da pazarlandı.

Bugün bu icat sayesinde evde, kahve dükkanlarındaki kadar mükemmel bir kahve yapmak, makineye bir kapsül yerleştirip bir düğmeye basmak kadar kolay!

Kapsül Kahve Nasıl Üretilir?

Kahve kapsüllerinin üretimi endüstriyel ölçekte yapılıyor. İlk olarak, farklı bir makinede kahve çekirdekleri tek bir boyutta öğütülüyor.

Montaj hattında, önceden şekillendirilmiş, genellikle kahvenin farklı tatlarını veya çeşitlerini belirtmek için farklı renklerle renklendirilmiş plastik “kapsüller (cups)” paketleme makinesindeki yerlerine yerleştiriliyor.

Kapsül Kahve Nasıl Kullanılır

Kapsüller, önceden çekilmiş kahve ile dolduruluyor. Bardaklar doldurulurken alüminyum kapaklar kesilerek bardağın üst kısmına yerleştirilerek hemen kapatılıyor.

Kapsülü kapatmak tazeliği garanti etmenin tek yolu. Bu nedenle lazer yardımıyla ve yüksek hassasiyetle yapılıyor.

Alüminyum kapak takıldıktan sonra kapsül montaj hattından çıkarılıyor ve sızıntı, çatlak, kırık parça gibi genel kusurlar açısından inceleniyor.

Bu inceleme, kapsül içindeki karbonmonoksit seviyelerini kontrol etmek için gelişmiş araçlarla gerçekleştiriliyor. Yani kapsülün bir yerden hava alıp almadığı, tadının bozulup bozulmadığı kontrol ediliyor.

Genelde plastik ya da alüminyumdan, sızdırmayacak şekilde üretiliyor. Bu hafif kutular, kahvenin tazeliğini uzun süre koruyabiliyor.

Hermetik sızdırmazlık adı verilen bir işlemden geçiyor. Kapsüllerin içi ilk önce nitrojenle dolduruluyor. Ardından kapsülün içine oksijenin girmesini ve kahvenin bozulmasını önlemek için kapak gövdeye hızla kaynaştırılarak kapatılıyor.

Kapsüller, gıda sınıfı vernikle boyanarak tamamlanıyor.

Kapsül Kahve Nasıl Yapılır?

Terimi kaldır: Kapsül Kahve Kullanımı Kapsül Kahve Kullanımı

Kapsül kahve evde nasıl yapılır? Kapsül kahve makinenizin özelliklerine, çeşitliliğine ve markasına göre kullanacağınız kapsül de değişiyor. Bu nedenle ilk aşamada makinenize uygun olan kapsülü seçmek çok önemli.

Bu noktada makinenize hangi kapsüllerin uyduğunu öğrenmek isterseniz, Kapsül Kahve Türleri yazımıza bakabilirsiniz.

Hangi makineyi seçerseniz seçin, kapsül kahve kullanımı benzer ve hepsi aynı sonucu verecek; bir shot espresso veya tek bir fincan kahve.

Makineler genellikle farklı kahve türlerindense, espresso yapmak için tasarlanıyor. Peki 1 kapsülden kaç kahve çıkar? Cevap yine 1 çünkü her kapsül tek bir fincan kahve üretimi için tasarlanır.

Şimdi gelelim bir fincan espressoyu kapsül kahve kullanarak nasıl yapacağınıza. Espresso kapsül nasıl yapılır?

  1. İlk espresso kahvenizi yapmadan önce kapsül kahve makinesini temizleyin. Bunu yapmak için, makineyi açın, ısınmasına izin verin ve ardından birkaç parti sade sıcak su demleyin.
  2. Makineyi temizledikten sonra su haznesinin doldurma çizgisine kadar doldurulduğundan emin olun.
  3. Bu aşamada kahve kapsülünü makineye, kapsül için ayrılmış alana yerleştirin ve çalıştırın. Makine kullanıma hazır olduğunda üstteki yanıp sönen ışıklar sabit bir ışığa dönüşecek.
  4. Makinenizin özelliklerine göre demlemek istediğiniz kahvenin düğmesine basın ve demlenmesini bekleyin. Kahve musluğunun altına fincanı yerleştirmeyi unutmayın.
  5. Yaklaşık 30-40 sn sonra kahveniz hazır!

Makinesiz Kapsül Kahve Nasıl Yapılır?

Kapsül Kahve Zararlı Mı

Kapsül kahve makinesiz yapılır mı? Cevap teknik olarak hayır olsa da, zor durumlarda deneyebileceğiniz bir yöntem var.

Kapsül kahveler, makine kullanımı için üretiliyor. Çünkü içeriğine konulan öğütülmüş kahve, makinelerdeki basınçlı su içinden geçtiğinde iyi bir şekilde ekstrakte edilebiliyor.

Sadece çok elzem durumlarda kapsülü açarak içindeki öğütülmüş kahveyi, drip demleme ya da filtreleme yöntemlerinde kullanarak makinesiz bir şekilde demleyebilirsiniz.

Fakat bunun dışında kapsülleri makinesiz kullanmak mümkün değil.

Kapsül Kahve İle Hangi Kahveler Yapılabilir?

Kahve kapsülleri ile farklı kahveler yapmak mümkün. Başta espresso olmak üzere, latte, mocha, cappuchino, americano gibi espresso bazlı kahveler yapılabiliyor.

Bunun yanında sıcak çikolata ve buzlu kahve yapmak da mümkün. Tabii ki bunlar makinelerin sahip olduğu özelliklere göre değişiyor.

Kapsül Kahve Zararlı Mı?

kahve kapsülü nedir

Kapsül kahve kanserojen mi? Buna kesin olarak bir cevap veremiyoruz.

Kahve kapsülünün plastik ve alüminyum kullanıldığından dolayı zararlı olduğu da söyleniyor. Kapsül kahveler, furan adında, kanserojen bileşenlerden oluşan zararlı bir madde içeriyor.

Fakat araştırmalar kapsüllerdeki furan miktarının insan sağlığını tehdit edecek oranda olmadığını söylüyor. Kapsül kahve zararları yok denebilir.

Bunun yanında, tek kullanımlık olmasından dolayı, kullanımı sırasında doğada çözünemeyen binlerce atığın oluşması en büyük tartışma konularından biri.

Buna çözüm olarak kahve endüstrisinde doldurulabilir kahve kapsülü ve kompostlanabilir kahve kapsülleri üretiliyor.

Kahve kapsülü konusunu özetlersek;

Kahve kapsülleri son zamanlarda bazı tartışmalara neden oldu. Kapsül yanlısı insanlar bu paketlenmiş ve düzenli ürünün rahatlığını ve tadını seviyor.

Kapsül karşıtı insanlar kapsüllerin aşırı atık birikmesinin önde gelen nedenlerinden biri olduğunu söylüyor. Bu insanların ikisi de haklı aslında.

Sorumlu bir bireyseniz, tüm kullanılmış ve boş kapsülleri toplayıp geri dönüşüme götürmek çok faydalı olacaktır. Evet, bazı markaların ürünleri geri dönüştürülemez malzemeden üretiliyor.

Bazı markalar da kendi kapsüllerini toplayarak geri dönüştürüyor. Bu nedenle kapsül kahve seçerken akıllıca davranmalısınız.

 

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir