ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ En İyi 3. Nesil Kahve Demleme Yöntemleri - Bi'kahve Arası
Ekipmanİyi BilgiTarifler

En İyi 3. Nesil Kahve Demleme Yöntemleri

Kahve artık sadece kafelerden satın aldığımız bir lezzet değil. Günümüzde kahveseverler için kahvenin çekirdekten bardağa olan yolculuğu da büyük önem taşıyor.

Bunu tam anlamıyla takip etmek isteyenler ise 3. nesil kahve demleme yöntemlerini kullanıyor.

Bu yazıda, 3. nesil kahvenin ne olduğunu ve 10 farklı 3. nesil kahve demleme yöntemini öğrenebilirsiniz.

Deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın! Keyifli okumalar.

3. Nesil Kahve Nedir?

3. nesil kahve çeşitleri ya da 3. nesil kahve ekipmanları, kahve endüstrisinde son zamanlarda sıklıkla kullanılan terimler. Peki 3. nesil kahve ne demek?

3. dalga kahve olarak da bilinen akım, kahvenin daha fazla değer ve kalite kazandığı demleme yöntemlerine deniyor.

Bu yöntemlerde mesele sadece kahve içmek değil. Kahveseverler, iyi bir kahve çekirdeğini nasıl seçeceğini, nasıl kavuracağını, kendi damak zevkine uygun kahveyi nasıl yapabileceğini öğrenmeye çalışıyor.

Bunun için profesyonel bir deneyiminizin olmasına gerek yok.

3. nesil kahve demleme yöntemlerinde, kahvenin henüz kavrulmamış çekirdek halinden fincanda mükemmel bir içeceğe dönüşeceği zamana kadar geçirdiği tüm aşamaları önem taşıyor.

3. nesil kahve demleme yöntemlerinde kahve çekirdeklerinin türü, yetiştiği iklim ve coğrafya, hasat yöntemi, işlenme yöntemi, kavrulma derecesi ve süresi, kavrulma tekniği, demleme yöntemi ve süresine kadar her adıma dikkat ediliyor.

En İyi 3. Nesil Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?

3. nesil kahvede en önemli nokta, nihai sonucu verecek olan demleme yöntemi. Aşağıda üçüncü nesil kahve demleme ekipmanlarını sıraladık.

Bunların her biri kendi içerisinde önem taşıyan demleme adımlarına ve kriterlerine sahip. Nasıl kullanabileceğinize dair detaylı anlatımları da yazının içinde verdiğimiz ayrıntılı tarif linklerinde bulabilirsiniz.

Aynı zamanda cihazların tamamı enerjiye ihtiyaç duymadan, manuel olarak çalışıyor. Şimdi detaylarına beraber bakalım.

1. Chemex

Chemex Kahve Yapımı

3. nesil kahve demleme yöntemleri arasında öne çıkanlardan ilki Chemex. Kum saati benzeri ikonik bir görünüme sahip.

İlk olarak 1941 yılında bir kimyager tarafından, laboratuvarda kullanılan erlenmeyer ile cam bir huninin birleştirilmesi ile tasarlanmış. Drip (damla) demleme yöntemlerinden biri. Genellikle camdan üretiliyor.

Chemex ile kahve demlemek için ekipman olarak bir kağıt filtre gerekiyor. Bunun dışında kahve ve suyun buluşması ile yaklaşık 3-4 dakikada berrak, parlak, temiz ve hafif bir kahve ortaya çıkıyor.

Ağız kısmında yerleştirilen filtre kağıdının içerisine öğütülmüş kahve dökülüyor. Ardından sıcak su ilave edilerek demlenen kahvenin filtre kağıdından aşağıdaki hazneye akması sağlanıyor.

Chemex hakkında daha fazla bilgi almak ve nasıl kahve demleyeceğinizi püf noktalarıyla birlikte öğrenmek isterseniz “Chemex Nedir? Nasıl Kullanılır?” yazımıza bakabilirsiniz.

2. V60

V60 Nedir

3. nesil kahve V60’ı da içeriyor. İsmi, 60 derecelik açısıyla V şeklindeki görünümünden geliyor. Kahve tortularını sevmeyen, net tatlar almak isteyenler için iyi bir tercih.

Hario V60 olarak da bilinen demleme yöntemi ilk olarak Hario markası tarafından üretildi. Kahve demlemek için bir kahve haznesine ve filtre kağıdına ihtiyaç duyuyor. Chemex gibi yaklaşık 3-4 dakikada kahve demlenebiliyor.

V60 tasarımında farklı olarak filtre kağıdı ve cihaz arasındaki hava akışını kolaylaştırmak için kabartılı spiraller bulunuyor. Bu da mükemmel bir ekstraksiyon sağlıyor.

Porselen, cam ya da plastik malzemelerden farklı boyutlarda üretiliyor. Cihazın içerisine filtre kağıdı ve kahve yerleştiriliyor. Ardından yavaş yavaş sıcak su dökülerek demleme yapılıyor.

Daha fazla bilgi almak ve V60’ı nasıl kullanacağınızı öğrenmek isterseniz, “Hario V60 Kullanımı ve Kahve Demleme İpuçları” yazısına göz atabilirsiniz.

3. AeroPress

AeroPress

Genellikle seyahat ve kampta kullanım için tercih edilen AeroPress, espresso benzeri basınçla kahve demleme işlemi yapan bir 3. nesil kahve demleme ekipmanı.

Alan Adler tarafından icat edildi ve manuel olarak basınç kullanan sınırlı sayıdaki demleme ekipmanından biri. Ekipman olarak ihtiyaç duyduğu şeyler, filtre kağıdı ve bir kupa.

Genellikle kauçuk kökenli bir malzeme ile üretiliyor. Bu nedenle çok hafif ve dayanıklı. Seyahatler ve kamp etkinlikleri için ideal bir demleme ekipmanı.

Hazne içerisinde birleştirilen kahve ve su, üzerine konulan piston ile basınç yoluyla bardağa aktarılıyor. Ortaya 30 saniye gibi kısa bir sürede yüksek yoğunluklu ve espressoya benzeyen bir kahve çıkıyor.

AeroPress’e dair detayları ve kahve demleme adımlarını “AeroPress Nedir? Nasıl Kullanılır? 9 İpucu” adlı yazımızda bulabilirsiniz.

4. Syphon (Sifon)

Sifon Kahve Demleme

3. nesil kahve Syphon demleme ekipmanını da içeriyor. Tarihi 19. yüzyıl Almanya’sına dayanan bu demleme yöntemi, aslında bir vakum demleme aracı. Hatta Vacuum Pot olarak da biliniyor.

Karmaşık kahve demleme yöntemlerinden biri olan Sifon, diğer 3. nesil kahve demleme yöntemlerine göre biraz daha pahalı ve kırılgan. Fakat görsel olarak tatmin edici.

3 hazneden oluşuyor ve ısınıp buharlaşan ve yükselen suyun yukarıdaki haznedeki kahveyi demlemesi ve alt haznede oluşan basınçla demlenen kahvenin bu hazneye dolması şeklinde çalışıyor. 3 dakika gibi bir sürede kahve demleniyor.

Cihazın çalışma prensibini ve kahve demleme tarifini ayrıntıları ile birlikte “Sifon Kahve Demleme Yöntemi Nedir, Nasıl Kullanılır?” yazımızda bulabilirsiniz.

5. French Press

French Press Filtre Kahve Yapımı İpuçları

Kahve dışında da bir çok alanda kullanılabilen, 3 nesil kahve makinalarından biri French Press. Özellikle evde, seyahatte ve kampta kullanım için pratik ve ideal.

Filtre kahve denilince aklımıza ilk gelen 3. nesil kahve demleme yöntemlerinden biri. Tarihinin Fransa’ya, 1850’li yıllara dayandığı düşünülüyor.

French Press, bir hazne ve ucunda metal filtre bulunan kapaklı bir pistondan oluşuyor.

Haznenin içerisinde kahve ve su karıştırılıyor ve pistonu ile kapağı kapatılarak 4 dakika demlenmesi için bırakılıyor. Ardından piston bastırılarak kahve süzülüyor.

French Press kullanımı için “French Press Nedir, Nasıl Kullanılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Kullanımı ve temizlemesi oldukça kolay. Kahvenin yanında bitki çayı demlemeye, süt köpürtmeye de yarıyor. Öneri olarak “7 Farklı French Press Kullanım Yöntemi” yazısına bakabilirsiniz.

6. Moka Pot

moka pot

3. nesil kahve demleme teknikleri arasında en çok sevilen ve tercih edilen yöntemlerden biri de Moka Pot ile kahve demleme. Aynı zamanda 3. nesil espresso demleme araçlarından biri.

1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından icat edildi ve İtalya’da bir kültür haline geldi. Alüminyumdan üretilen Moka Pot, set üstü espresso makinesi olarak da biliniyor.

Temel olarak 3 bölümden oluşuyor ve AeroPress gibi espresso benzeri, basınçla ortaya çıkan bir kahve üretiyor. En altına su, orta kısam kahve ekleniyor. Üst kısmı ise boş bırakılıyor.

Birbirine vidalandıktan sonra ateşe konuluyor. Isınan su buharlaşarak kahvenin içinden geçiyor ve üst hazneye doluyor. Kahve yaklaşık 2-3 dakika içerisinde demleniyor.

Detaylı bilgi ve kullanımına dair notları “Moka Pot Nedir? Nasıl Kullanılır? 5 İpucu” yazımızda bulabilirsiniz.

7. Flower Dripper

Flower Dripper

Cafec tarafından yakın zamanda üretilen, 3. nesil kahve demleme yöntemlerinden biri Flower Dripper. İsmini, yukarıdan çiçek şeklinde görünen tasarımından alıyor.

Bu yeni nesil kahve demleme ekipmanı görünüş ve yapı olarak V60’a benzese de, daha fazla oyuğa sahip. Bu girintiler, demleme esnasında hem mükemmel bir hava akışı sağlıyor hem de kahve telvelerinin yeteri kadar genişleyebilmesi için gerekli olan boşluğu sağlıyor.

Ekipman olarak bir demleme haznesine ve filtre kağıdına ihtiyaç duyuyor. Genellikle özel bir porselen malzemeden üretiliyor.

İçerisine yerleştirilen filtre kağıdına kahve konuluyor ve sıcak su eklenmesiyle kahvenin demlenip alttaki hazneye akması sağlanıyor. Kullanımını “Flower Dripper” isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.

8. Origami Dripper

Origami Dripper

Görünüşü ve renkleriyle çok şık görünen 3. nesil kahve demleme yöntemlerinden biri Origami. Japonya’da, Trunk Coffee ve Origami’nin kurucusu tarafından tasarlandı. Ekipmanın tasarımı, ideal demleme süresini elde etmeye yarıyor.

Genellikle porselenden üretiliyor. Yanında bardağın üzerine oturmasını sağlayacak bir ahşap stant ile birlikte kullanılıyor. Diğer drip demleme yöntemlerine benzer şekilde bir filtre kağıdı ve demleme haznesine de ihtiyaç duyuluyor.

Bardağın üzerine ahşap stant, onun içerisindeki deliğe de Origami Dripper yerleştiriliyor. İçerisine filtre kağıdı ve öğütülmüş kahve konuluyor. Ardından aralıklarla sıcak su eklenerek kahvenin ekstraksiyonu sağlanıyor.

Bu yeni nesil demleme ekipmanı hakkında ayrıntılı bilgileri “Origami Dripper Nedir? Nasıl Kullanılır?” yazımızda bulabilirsiniz.

9. Cold Brew

Cold Brew Nedir?

Şimdiye kadar, sıcak suyla yapılan 3. nesil kahve demleme yöntemlerinden bahsettik. Fakat 3. nesil kahve, soğuk demleme yöntemlerini de içeriyor. Bunlardan biri cold brew.

Herhangi ekstra bir ekipmana ihtiyaç duymadan, evdeki malzemelerle 3. nesil kahve demlemek isterseniz en kolay yöntemlerden biri.

Kahvede ekstraksiyon, sıcak su ile sağlanıyor. Fakat su sıcaklığını düşürdüğünde iyi bir ekstraksiyon elde etmek için daha fazla zamana ihtiyacınız oluyor.

Kahve ile soğuk su, ağzı kapatılabilecek bir kapta birleştiriliyor ve 8-24 saat arasında bekletiliyor. Ardından bez ya da bir süzgeç ile süzülüyor.

Ortaya, diğer kahvelerden yumuşak ve düşük asitli bir kahve çıkıyor. Ayrıntılı tarifi “Cold Brew (Soğuk Demleme) Nedir? Nasıl Yapılır?” yazımızda bulabilirsiniz.

10. Cold Drip

Cold Drip Kahve Nedir

3. nesil kahve demleme yöntemlerinden biri olan Cold Drip bir ekipmanın yanında demleme yönteminin de ismi. Temelde, soğuk su ile kahveyi uzun zamanda birleştirmek üzerine çalışıyor.

Cold drip, görünüşte sifon gibi karmaşık, kırılgan ve yer kaplayan bir demleme yöntemi. Fakat lezzetli bir kahve sunduğu kesin.

3 farklı hazneden oluşuyor. Üst hazneye soğuk, hatta buzlu su konuyor. orta hazneye filtre kağıdı ile birlikte kahve telvesi yerleştiriliyor. En alt ise kahvenin dolduğu hazne oluyor.

Kahve demlenirken soğuk suyun damlama sıklığı cihazda ayarlanıyor. Soğuk su 3 saat ila 24 saat arasında kahve ile buluşuyor. Demlenen kahve ise en alt hazneye doluyor. Ortaya temiz, parlak ve güçlü bir kahve çıkıyor.

İlginizi çekerse; “Cold Drip ile Cold Brew Farkı” isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir