ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Türk Kahvesi Çekirdeği Nereden Gelir? - Bi'kahve Arası
Türk Kahvesiİyi Bilgi

Türk Kahvesi Çekirdeği Nereden Gelir?

Türk kahvesinin Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar yaşamış, geleneksel bir pişirme metodu olduğunu ve Türk kahvesi çekirdeği için özel çekirdeklerin kullanıldığını biliyoruz. Fakat, Türkiye’de kahve çekirdeği yetişmediğini de biliyoruz.

Öyleyse Türk kahvesi nereden ithal ediliyor? Türkiye kahve çekirdeklerini nereden alıyor? Soruların yanıtları için okumaya devam edin.

Türk Kahvesi

Türk Kahvesi Hangi Ülkeden Gelir

Türk kahvesi, adını pişirme yönteminden alan bir kahve. Kendine özgü öğütme ve pişirme şekli, kokusu, köpüklü görünümü, yoğunluğu, sunum şekli ve üzerine yüklenen anlamlarla Türk kültürüne özgü fakat Dünya Mirası sayılacak kadar da ünlenmiş bir içecek.

Türk kahvesi için kullanılan çekirdekler orta-koyu kavruluyor ve pudra inceliğinde öğütülüyor. Hatta Türk kahvesi, kahve çeşitleri arasında en ince öğütme derecesine sahip içecek.

Türk kahvesi, telvesi ile ikram edilen tek kahve.

Hafif kavrulan Türk kahvesi çekirdeğinin içinde 50, orta kavrulmuş çekirdeklerde 59, koyu kavrulan çekirdek çeşitlerinde ise 65 farklı koku ve tat maddesi bulunuyor.

Hafif kavrulmuş Türk kahvesi çekirdeği, ekşi, meyvemsi lezzetleri bulundururken, orta kavrulmuş kahvede daha tatlı, odunumsu ve baharatlı lezzetler var. Koyu kavrulmuş çekirdeklerde ise daha acı, toprağımsı lezzetler ve kokular ortaya çıkıyor.

Kökeninin Yemen’den geldiği bilinse de, bugün 50’den fazla ülkede kahve üretiliyor ve bu bölgelen kahve kuşağı olarak adlandırılıyor. Kahve çekirdeği üretilen bu kadar çok alan varken, Türk kahvesi çekirdeğinin de nereden geldiği sorusu ortaya çıkıyor.

Türk Kahvesi Çekirdeği Nereden Gelir?

Türk Kahvesi Çekirdeği Nereden Gelir

Kahve’nin Osmanlı’ya gelişi, Yemen valisi Özdemir Paşa sayesinde oluyor. Özdemir Paşa, Yemen’de tattığı kahveyi saraya da getirerek kendi topraklarında da içmek istiyor. Böylece kahvenin asırlar sürecek yolculuğu başlamış oluyor.

Kahve çekirdeklerinin kavrulup, öğütülüp, kaynatılarak içilmesi metodu ortaya çıktıktan sonra, bu pişirme şekli, Türk kahvesi ismi ile önce Avrupa’ya, ardından da tüm dünyaya yayılıyor.

O dönemlerde Yemen’den alınan kahve çekirdekleri ile üretilen Türk kahvesi, günümüzde farklı yöresel kahve çeşitlerinden de üretiliyor.

Türk Kahvesi Nereden Gelir? Türk Kahvesi Hangi Ülkeden Gelir?

Türk Kahvesi Nereden Gelir

Türk kahvesinin bir pişirme tekniği olduğunu söyledik. Bu nedenle her türlü kahve çekirdeğini kullanarak bu kahveyi elde etmek mümkün. Fakat bilindik ve alışılmış Türk kahvesi lezzeti için genel anlamda kullanılan bir kahve çekirdeği çeşidi var: Rio Minas Gr. 5 tipi Arabica çekirdekleri.

Türk kahvesi çekirdeği için özellikle Arabica türü çekirdeklerin kullanılması çok önemli çünkü bu çekirdekler daha kaliteli olarak sınıflandırılıyor.

Aromaları Robusta çekirdeklerine göre daha yüksek, kafein oranları ise daha düşük. Bu nedenle tüm Türk kahvesi çeşitleri %100 Arabica çekirdeklerinden üretiliyor.

Türk kahvesinin Osmanlı’ya geldiği ilk zamanlarda kahve çekirdekleri Yemen’den ithal edilse de, günümüzde bu durum değişti. Yemen çekirdekleri çok pahalı olduğundan, daha uygun ve lezzet bakımından Yemen çekirdeklerine yakın olan bir tür kullanılıyor artık.

Brezilya’dan gelen bu Rio Minas Gr. 5 tipi Arabica çekirdeklerinin bazı belirleyici özellikleri, sektörde tercih edilmesininin nedenlerini oluşturuyor.

Kahve uzmanlarına göre “vasat” olarak değerlendirilen bu çekirdek türünün tercih edilmesinin ilk nedeni ucuz olması. Bunun yanında, toprağımsı bir tada sahip ve oldukça iyotlu bir yapısı var.

Sektörde Türk kahvesi olarak satın alıp içtiğimiz kahve bu olsa da, Türk kahvesi yaparken daha kaliteli çekirdekler kullanmak da mümkün. Lezzetini sevdiğiniz, kalitesine güvendiğiniz bir çekirdeği de çok ince öğüterek Türk kahvesi yapabilirsiniz.

Hatta bu konuda kaliteli bir çekirdek arıyorsanız, Nitelikli Türk Kahvesi Çekirdeği‘ni deneyebilirsiniz. Nitelikli Türk kahvesi çekirdeklerinin nasıl olması gerektiğini de buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Türk Kahvesi Nerede Üretiliyor?

Türk Kahvesi Nerede Üretiliyor

Brezilya’dan alınan ve ülkeye getirilen yeşil kahve çekirdekleri, aslında Türk kahvesi olarak işaretlenip paketlenmeden önce Türkiye’de kavruluyor ve öğütülüyor.

Bunun temel nedeni, kahvenin kavrulduktan ve öğütüldükten sonra ömrünün oldukça kısa olması. Türk kahvesi çekirdeği, kavrulduktan sonra öğütülmeden 1 ay kadar bekleyebiliyor ve bu sürede tazeliğini koruyor. Fakat öğütüldükten sonra bayatlama süresi 1 haftaya düşüyor.

Yani, öğütülen çekirdekler 1 hafta içerisinde tüketilmezse, tadını, aromasını ve besin değerlerini kaybediyor.

Kahve Çekirdeği Türkiye’de Yetişiyor Mu?

Kahve Çekirdeği Türkiye'de Yetişiyor Mu

Türkiye’de kahve çekirdeği üretmeye yönelik çalışmalar özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yapılsa da, Türkiye Kahve Kuşağı’nda olmadığından, ülkenin coğrafi ve iklim koşulları kahve üretimi için elverişli değil.

Denemeler geçtiğimiz yıllarda Anamur, Antalya ve Mersin’de yapıldı. Kahve bitkisi bu topraklarda yaşayıp büyüse de, ticari anlamda kaliteli kahve çekirdeklerinin üretilmesi mümkün olmadı.

Kahvenin Türkiye’de neden yetişmediği ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, “Türkiye’de kahve yetişir mi?” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Yeri gelmişken, Kahve Tükenecek mi? Dünyada Kahvenin Geleceği ile ilgili yazımıza da göz atabilirsiniz.

0 oylar, 0 ort
277
Türk Kahvesinin Yanına Ne Gider

Türk Kahvesi Kültürü Testi

Türk kahvesi kültürüne ne kadar hakimsiniz? Türk kahvesi'nin geleneğimizdeki yeri, faydaları, yapımı gibi konularda bilginizi test etmeye hazır mısınız? Haydi başlayalım.

1 / 10

Kolay başlayalım... Türk kahvesi nasıl pişirilir?

Aç Karna Türk Kahvesi İçmek

2 / 10

Kız isteme merasimi sırasında gelin adayı kızın tuzlu kahve yapması ne anlama gelir?

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi

3 / 10

Evinize misafir geldi. Siz de bol köpüklü bir Türk kahvesi yaptınız ve yanında da bir bardak su ile ikram ettiniz. Misafiriniz de ilk önce suyu içti. Bu ne anlama gelir?

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

4 / 10

UNESCO'nun, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği'ni Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklediğini biliyor musunuz? Peki hangi yıl?

5 / 10

Biraz da tarih... Osmanlı zamanında kız isteme merasimlerinde, kızın bu evliliği istediğini erkek tarafına göstermek için yaptığı kahve hangisidir?

Aç Karnına Türk Kahvesi İçmenin Faydaları ve Zararları

6 / 10

Acı kahve denilince aklınıza ilk hangi Türk kahvesi geliyor? Bakır imbiklerde uzun uzun demleniyor ve kulpsuz fincanlarda ikram ediliyor.

Tarçınlı Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

7 / 10

Fincan zarfını duydunuz mu? Peki sizce ne işe yarar?

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır Püf Noktaları

8 / 10

Türk Kahve töreni dedik, bu tören bir statü sembolüydü ve özellikle sarayda devlet büyükleriyle misafirlere sunuluyordu. Bu tören esnasında kullanılan sitil kahve takımı nedir?

Aromalı Türk Kahvesi Çeşitleri

9 / 10

Osmanlı Kahve Töreni olarak da bilinen Türk Kahve Töreni, Osmanlı zamanında yapılan, bugün ise neredeyse unutulmuş bir gelenek. Aşağıdakilerden hangisi bu törende kullanılan malzemelerden değildir?

Aç Karnına Türk Kahvesi İçmenin Faydaları ve Zararları

10 / 10

Türk kahvesini içmeyi seviyoruz, peki faydalarını? Hangisi Türk kahvesinin özelliklerinden biri değil?

Aç Karna Türk Kahvesi İçmek Faydalı Mı Zararlı Mı?

Your score is

The average score is 51%

0%

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
ÇekirdekTürk Kahvesi

Yemen Mocha Çekirdeği ve Türk Kahvesi

Yemen Mocha çekirdeği dünyaya yayılan ilk kahve türü, aynı zamanda kadim Türk kahvesinin tarihteki esas çekirdeği. Yani tarihi kayıtlara, reçetelerde Türk kahvesi…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir