Kahveden çay yapıldığını biliyor muydunuz? Cascara nedir: Kahve meyvesinden yapılan yüksek kafeinli bir çay. Diğer adı kahve kirazı çayı. Tropik meyvemsi bir tadı var. Muhtemelen biliyorsunuzdur, kahve meyvesine kahve kirazı deniyor. İçtiğimiz kahveler bu kahve kirazlarının içinde iki parça çekirdeklerin kavrulmasıyla elde ediliyor.
İşte kahve kirazında kullanılmayan kabuğun da çayı yapılıyor. Bu çayın adı da Cascara. Tam olarak bizzat kahve olsa da yapılışı itibariyle çay olarak anılıyor. Çay mı kahve mi olduğu konusu biraz muamma.
Kabuk yıkanmış da olsa doğal yolla kurutulmuş da olsa bu kabukları değerlendirmek mümkün. Bu da bize kahvenin geniş yelpazeye sahip, kafelerde ve mutfaklarda çok deneysel ve lezzetli tatlar ortaya çıkarabileceğini gösteriyor. Bir kez daha.
1. Cascara nedir (Kahve Kirazı Çayı) Cascara Kelime Anlamı
Cascara İspanyolca bir kelime ve anlamı “kabuk” ve “soymak” demek. Meyvelerin dışındaki kabuğu ifade etmek için kullanılıyor. Kahvenin çayı olan Cascara da ismini buradan alıyor. Yeni kahve meyvesinin her şeyi değerlendirilebiliyor.
Cascara nedir, yakından tanımak için bir de fiziksel özelliklerine yakından bakalım:
Dış deri yüzeyi:
En dışta gördüğümüz kırmızı ve parlak renkteki yüzey olgunlaşana kadar yeşil renktedir ve tadı acıdır. Kahvenin cinsine göre olgunlaştığında sarı veya pembe renklerde olabilir.
Cascara kabuğun etli yüzeyi:
Kahve kirazının (cascara) şekerli olan yüzeyidir, dokusu üzüme benzer ve içi sarı renklidir.
Müsilaj tabakası:
Kahve çekirdeği ve kirazı arasındaki kaygan ve yapışkan iç tabaka. Kahvenin fermentasyon süreci için çok önemlidir.
Parşömen katmanı:
Çekirdek ve deri yüzeyinin arasında yer alan koruyucu tabaka.
Silverskin:
Kahve çekirdeğine en yakın tabaka.
2. Cascara nedir, kahve kirazı çayı nasıl ortaya çıktı? Tarihi
Cascara çayının (kahve kirazı çayı) tarihi de tıpkı kahvenin tarihi gibi Etiyopya’ya ve Yemen coğrafyasına dayanıyor. Kahve kirazının güneşten kurutulduktan sonra içindeki çekirdekler ayrılıyor ve atık olarak görülen cascara’dan gübre yapılıyordu. Fakat sonraları Etiyopya’da ve Yemen’de insanlar bu kabuğun çayını yapmaya başladılar. Bildiğimiz sıcak suda bekleterek demlenen türden çay. Bu yörelerde demlenirken içine zencefil ve tarçın da ekleniyormuş.
Kahve kirazı çayına çaya bu coğrafyada Qishr deniyordu. Aynı çay yine Bolivya’da da tüketiliyordu, buradaki adı ise Sultana.
Kahve çiftçileri ve kahve ticareti yapan insanlar zamanla kendi aralarında tükettikleri bu cascara’nın da meta olabileceğini düşündüler. Ekonomik değerini fark ettiler ve dünyaya bu çayı kazandırdılar.
3. Cascara nedir (Kahve Kirazı Çayı) Kafeinli bir içecek mi?
Evet, kahve bitkisi olduğunu göze alırken çekirdeğin kendisi gibi kafein içerir. Sadece onu ne kadar aldığımız ile orantılı olarak kafein miktarı da değişir. Bazıları bir fincan Cascara çayını aynı miktarda kahvenin dörtte biri olarak hesaplamışlar. Fakat bu sadece bir tahmin. (Kaynak)
4. Cascara’nın (Kahve kirazı çayı) tadı nasıl?
Aroma ve tadı açısından meyveli ve tropik çağrışımlar yapan bir lezzette. Kurutulmuş meyve gibi yendiğinde sanki kuru üzüm veya kızılcık yiyormuış gibi bir çağrışım yapıyor.
5. Cascara nedir, nasıl Tüketilir?
Cascara’nın tüketilebilir olması için en başta iyi kurutulmuş olması gerekiyor. Küf ve toksinlerden arınması önemli. Kahve gibi kavrulmaz sadece kurutulur.
Tarifte verdiğimiz gibi, Cascara’yı içmenin en yaygın yolu sıcak suda çayını demlemek, kişisel tercihinize bağlı olarak zencefil ve tarçın eklemek.
- Kurutulmuş meyve olarak da yenebilir
- Diğer yiyecek veya içecekleri tatlandırmak için tatlandırılmış bir şurup içine demlenebilir.
- Bazı şirketler, cascara’yı kahvenin tüm hoş karşılanan antioksidanlarıyla dolu bir “süper gıda” olarak pazarlamaktadır.
Amerika’daki Starbuck’ta 2017 yılında Cascara Latte piyasaya sürülmüştü. Bu lattede buharda pişirilmiş süt kahveyle ve Cascara şurubuyla servis ediliyordu. Yani Cascara ile yapılacak birçok deneysel çalışma var.
6. Cascara Çayı Nasıl yapılır? Tarifi
Ölçek: 10 gr. Cascara, 190 gr.su.
Cascara french press’in içine konur ve içine yavaş yavaş su eklenir. Su sıcaklığının en ideal seviyesi 90-95 santigrat derece arası. Yani kettle’de kaynakttıktan sonra kısa bir süre soğumaya bırakmanız yeterli. Demlenmesi için de 5-6 dakika kadar bekleyebilirsiniz.
Özetle,
Kahvenin bilinmeyen bir yönü olan Cascara nedir sorusuna yanıt bulduk ve fiziksel özelliklerini detaylandırdık. İspanyolca’daki anlamını, nasıl tüketildiğini, tarihini ve kullanım alanlarını öğrendik. Cascara nedir, bilgi sahibi olduk.
Eğer denediyseniz, tattıysanız yorumunuzu çok merak ediyoruz, yazının altında deneyiminizi paylaşır mısınız?