ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Kahveyi İlk Kim İcat Etti? - Bi'kahve Arası
İyi Bilgi

Kahveyi İlk Kim İcat Etti?

Kahvenin nasıl ve ne zaman keşfedildiği tam olarak bilinmiyor, ancak kökeni hakkında pek çok efsane var. Bu yazıda kahveyi ilk kim icat etti, beraber bakalım.

Kahveyi İlk Kim İcat Etti? Kahvenin Tarihi Kısaca

Tercihinizi merak ediyoruz. Favori kahveniz hangisi?

Kahve, yılda 400 milyardan fazla fincan tüketilen bir içecek ve dünyanın en popüler içeceği. İçecek, kahve olarak bilinen bir bitki türünden elde edilen kahve çekirdeklerinden demlenir.

Bugün, kahve bitkisi dünya çapında 70’ten fazla ülkede yetiştirilir ve en büyük üretici Brezilya’dır.

İki çeşit kahve vardır: Arabica ve Robusta. Peki kahveyi ilk kim icat etti? Nasıl ortaya çıktı?

Kahve İlk Nerede Bulundu?

Kahve İlk Nerede Bulundu? Bir Etiyopya Efsanesi

Kahveyi ilk kim icat etti? Kahveyi kim buldu? Kahveyi hangi ülke bulmuştur?

Dünya çapında yetiştirilen kahvenin izi yüzyıllar öncesine, Etiyopya platosundaki eski kahve ormanlarına kadar sürebilir.

Kahveyi ilk kim buldu? Efsaneye göre keçi çobanı Kaldi, bu sevilen çekirdeklerin potansiyelini ilk kez orada keşfetmiştir.

Hikaye, Kaldi’nin belirli ağaçlardan meyve yiyen keçilerin gece uyumadıklarını fark etmesiyle başlar. Keçiler o meyveleri yedikten sonra çok enerjik hale gelir ve hiç yorulmazlar.

Kaldi, gözlemlerini ve bulgularını bölgedeki yerel manastırın başrahibine bildirir. Başrahip de o meyvelerden bir içecek yapar ve kendisini gece boyunca ibadet etmek için uyanık tuttuğunu görür.

Başrahip, bu keşfi manastırdaki diğer keşişlerle paylaşır ve bu enerji veren meyve hakkındaki bilgiler de hızla yayılmaya başlar.

Haber doğuya taşınıp kahve Arap Yarımadası’na ulaştığında, çekirdekler dünyanın dört bir tarafına yayılacak bir yolculuğa başlar.

Tercihinizi merak ediyoruz. Favori kahveniz hangisi?

Arap Yarımadası

Kahvenin Arap Yarımadası’na ulaşmasıyla burada da üretimi ve ticareti başlar. 15. yüzyıla gelindiğinde, Yemen’de üretilen kahve İran, Mısır ve Anadolu’ya da yayılır.

Kahve, artık sadece evlerde yapılan bir içecek değildir. Kahvehaneler yaygınlaşır ve halka açık olarak da toplu mekanlarda tüketilmeye başlanır.

Bu kahvehaneler sadece kahvesi ile ünlenmez. Aynı zamanda insanlar bu mekanları her türlü sosyal aktivite için kullanır.

Kahvehanelerde müzikler dinlenir, tiyatrolar sergilenir, haberler buralarda verilir. Bu mekanlar, artık hızlı bilgi alışverişi merkezi haline gelir. Öyle ki, bazı coğrafyalarda kahvehaneler “Bilgeler Mektebi” olarak da anılır.

Kahvenin Avrupa’ya Yayılışı

17. yüzyılda kahve Avrupa’ya ulaşır ve asıl ününü de burada kazanır.

Bu yeni içecek özellikle din adanları tarafından şüphe ve korkuyla karşılansa da, kahvehaneler İngiltere, Avusturya, Fransa, Almanya ve Hollanda’nın büyük şehirlerinde hızla yayılır. Sosyal aktivite ve iletişim merkezleri haline gelir.

Kahve, zamanın yaygın kahvaltı içeceği olan bira ve şarabın yerini alır. Alkol yerine kahve içenler güne zinde ve enerjik başlar ve yaptıkları işlerin kalitesinin de arttığını görürler.

17. yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Londra’da 300’den fazla kahvehane açılmıştır.

Kahvenin Ana Vatanı Neresidir?

Kahve Üretiminin Yaygınlaşması

İçeceğe olan talep yayılmaya devam ettikçe, Arabistan dışında kahve yetiştirmek için kıyasıya bir rekabet yaşanır.

Hollandalılar nihayet 17. yüzyılın ikinci yarısında kahve fidanları alırlar. Onları ilk olarak Hindistan’a ekerler fakat sonuç başarısız olur.

Ardından Endonezya’daki Java adasında yeni bir girişimde bulunurlar ve bu sefer iyi bir sonuç alırlar.

Daha sonra kahve ağaçlarının ekimini Sumatra ve Celebes adalarına kadar genişletirler. Böylece Hollandalılar büyüyen bir kahve ticaretine sahip olurlar.

Kahve Amerika’ya Nasıl Gitti?

1714’te Amsterdam Belediye Başkanı, kahve fidesini, Paris’teki Kraliyet Botanik Bahçesi’ne dikilmesi için Fransız kralına hediye eder.

1723’te Gabriel de Clieu isimli bir deniz subayı kralın kahve ağaçlarından bir fidesini çalar ve Karayip Denizi’ndeki Martinik adasına getirir.

Bu fidan, 50 yıl içinde 18 milyondan fazla kahve ağacının yayılmasına vesile olur. Hikayeye göre bu çalınan fide, Karayipler, Güney ve Orta Amerika’daki tüm kahve ağaçlarının atasıdır.

Meşhur Brezilya kahvesi ise varlığını imparator tarafından kahve fidesi alması için Fransız Guyanası’na gönderilen Francisco de Mello Palheta’ya borçludur.

Fransızlar Francisco de Mello Palheta’ya kahve çekirdeği vermek istemezler fakat valinin karısı onun yakışıklılığından etkilenir ve çekirdekleri bir buket çiçek içerisinde ona verir.

Böylece Brezilya’daki milyar dolarlık endüstri de böylece başlamış olur.

Yıllar boyunca misyonerler, gezginler, tüccarlar ve sömürgeciler kahve çekirdeklerini yeni topraklara taşımaya devam eder ve dünya çapında kahve ağaçları dikilir.

Muhteşem tropik ormanlarda ve engebeli dağlık arazilerde tarlalar kurulur. Böylece kahve ekonomisi üzerine yeni uluslar kurulur.

18. yüzyılın sonunda kahve, dünyanın en karlı ihraç ürünlerinden biri haline gelir. Bugün kahve, ham petrolden sonra dünyada en çok aranan emtiadır.

Kahveyi Hangi Ülke Bulmuştur?

Kahveyi Hangi Ülke Bulmuştur? Kahve İlk Olarak Nerede Ortaya Çıktı?

Kahveyi ilk kim icat etti? Kahve bitkisi ilk olarak Etiyopya’da keşfedilmiştir. Buradan Arap Yarımadası’na ve dünyaya yayılmıştır.

Kahve Hangi Ülkeye Ait? Kahvenin Ana Vatanı Neresidir?

Kahvenin ana vatanı Etiyopya olarak bilinse de, bugün 70’ten fazla ülkede yetişen yerli çeşitleri bulunmaktadır.

Kahve bitkisinin dünya üzerinde yetiştiği bölgelere “Kahve Kuşağı” denir ve belli bir zonda bulunan ülkelerde, rakım ve toprak da uygun olduğunda yetişebilir.

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir