ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ AeroPress Kullanırken Sık Yaşanan 4 Sorun ve Çözümü - Bi'kahve Arası
Ekipmanİyi Bilgi

AeroPress Kullanırken Sık Yaşanan 4 Sorun ve Çözümü

AeroPress, küçük, portatif ve lezzetli espresso benzeri kahve demleyebilen bir demleme ekipmanı. Fakat bunu kullanan bir çok insan bazı sorunlarla karşılaşıyor. Biz de bugün bu sorunlara ve çözümlerine değineceğiz.

AeroPress Kullanırken Sık Yaşanan Sorunlar

AeroPress Kullanırken Sık Yaşanan Sorunlar

Aşağıda, AeroPress kullanırken en sık yaşanan sorunları ve hemen altında da bu sorunların çözümlerini açıkladık. Siz de kendi demleme deneyimlerinizi göz önünde bulundurarak bunlardan hangisi ile karşılaştınız, bunu değerlendirebilirsiniz.

Aynı zamanda bizim bahsettiğimiz sorunlardan başka bir sorun yaşadıysanız, buna nasıl bir çözüm bulduğunuzu bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

AeroPress, manuel olarak basınçla çalışan bir demleme ekipmanı. Dolayısıyla tamamen pour over demlemeye ya da sadece drip demlemeye göre kahve yapmak mümkün değil. Kendi ekosistemi içerisinde, her bir adımın sonuçlarını anlayarak demleme yapmak gerekiyor. Bu da, farklı sorunları doğuruyor.

Şimdi, AeroPress kullanırken karşılaşılan sorunlara tek tek bakalım.

1. Ekşi ve Acı Tatlar

AeroPress Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

AeroPress ile kahve demleme yaparken karşılaşılan ilk sorun, demlenilen kahvenin tadının aşırı acı ya da aşırı ekşi olması. Bu sorunun kaynağının öğütme boyutunda olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer çok ekşi bir kahve içiyorsanız, kahveyi çok kaba öğüttüğünüz anlamına gelir. Bu durumda bir dahaki denemede daha ince öğütülmüş kahve kullanmalısınız.

Tam tersi olarak acı bir kahve yudumladıysanız, bu da kahveyi aşırı ince öğüttüğünüz anlamına gelir. Biraz daha kaba öğütme kullanarak iki değerin de arasını bulmaya çalışmalısınız.

Eğer AeroPress’i ilk kez kullanıyorsanız, kaba öğütme boyutundan ince öğütme boyutuna doğru demlemeler yapın ve damak tadınıza uygun olan öğütme derecesini not edin.

Böylece kendinize uygun lezzette bir kahve tarifi elde edebilirsiniz.

Tercih ettiğiniz AeroPress tarifi için doğru öğütme boyutunu keşfetmek birkaç denemeye ve birkaç yanlış demlemeye mal olabilir. Ancak aşırı ekşi ve acı kahve sorunlarını nasıl gidereceğinizi anladığınızda, AeroPress ile kahve demlemenin çok yönlülüğünün tadını çıkarabilirsiniz.

Bu noktada hatırlatmakta fayda var; önceden öğütülmüş kahve kullanmak yerine, kahvenizi demlemeden hemen önce öğütün.

Bu, fazladan iş yükü gibi görünebilir ama en taze kahveyi ancak bu şekilde elde edebilirsiniz.

Kahve çekirdeklerini demlemeden hemen önce öğütmek, çekirdeklerin aromatik bileşiklerini ve doğal tatlarını açığa çıkarır. Oysa önceden öğütülmüş kahvenin tadı bayat ve donuktur.

2. Donuk Tatlar

AeroPress

Ne demek donuk tat? Şöyle anlatalım; kahvenizi yaptınız ve yudumladığınızda iyi bir kahve olduğuna karar verdiniz. Fakat mükemmel kahve değil. İşte iyi kahveden mükemmele giderken sanki tadı o noktada donmuş gibi düşünebilirsiniz.

Bu sorunun çıkış noktası, kahveyi demlerken blooming işlemini atlamak. Kahve ile suyu buluşturmadan önce, kahve yatağının üzerine kahve miktarının iki katı kadar su dökün ve ardından kahveyi hızlıca karıştırarak 30 saniye kadar bekleyin. Bu bekleme süresi, blooming olarak adlandırılır.

Taze kavrulmuş kahve çekirdekleri karbondioksit içerir ve bu gazı taze kaldıkları süre boyunca yavaşça dışarı salarlar.

Çekirdekler öğütüldüğünde, bu gaz çıkışı işlemi hızlanır. Öğütme esnasında buram buram kokmasının nedeni de budur.

Öğütülmüş kahvenin üzerine az miktarda sıcak su eklenerek beklenmesi, karbondioksit gazı salınımını artırır ve kahve telvelerinin arasındaki gaz kabarcıklarının çıkmasına neden olur. Bu da, dengeli ve güçlü bir kahve aroması elde etmenizi sağlar.

AeroPress kullanırken uygulanan ve çiçeklenme dediğimiz bu süreç aynı zamanda fazla karbondioksitten oluşabilecek ekşi tatların da önüne geçer. Bu süreyi tüm demleme sürenizin içine dahil ederek işleme devam edebilirsiniz.

3. Zor Basılan AeroPress

AeroPress ile kahve demleme

Kahveyi demledikten sonra pistonu yerleştirdiğinde, kahvenin bardağa akması için pistonu bastırmanın çok zor olduğu bir an yaşadınız mı? Bu durumda ne kadar uğraşırsanız uğraşın, piston bir milim bile oynamayabilir. Ya da pistonu bastırmak 30 saniyeden fazla sürüyorsa, bu da bir sorundur.

AeroPress kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bu. Eğer pistonu basmak zorken aşırı güç uygularsanız, bir anda tezgahınızın her yerine kahve dağılabilir çünkü patlama benzeri bir olay yaşanacaktır.

Sorunun kaynağı kahvenin öğütme derecesi ve pistona uyguladığınız güçtür.

Çözüm için ilk olarak öğütme derecesini ayarlamalısınız.

Eğer pistonu bastırmakta aşırı zorlanıyorsanız, kahveyi çok ince öğütmüşsünüz demektir. Küçük partiküller, suyun aralarından geçerek filtreden geçmesine izin vermez, suyu tutar. Bu nedenle daha kalın bir öğütme ile yeniden deneyin.

Eğer öğütme dereceniz doğruysa, AeroPress’i yüksek basınçla değil, küçük bir güçle itmeyi deneyin.

4. Kahve Sızdıran AeroPress

AeroPress

Kahvenin üzerine su döktüğünüz gibi kahve hızlıca bardağa sızıyorsa, kahveniz zayıf ve ekşi bir tada sahip olacaktır. Bu aşamada ilk yapmanız gereken öğütme boyutunu kontrol etmektir. Eğer çok kaba bir öğütme kullandıysanız, bunu yaşamanız çok doğal.

AeroPress kullanırken bunu yaşamanızın bir nedeni de AeroPress’i demleme yönteminizdir.

AeroPress ile kahve demlemenin iki yolu vardır: Normal demleme ve ters demleme.

Normal demlemede piston yukarıda, filtre ve kahve yatağı bardağın üzerinde olacak şekilde cihaz konumlandırılır. Bu durumda kahvenin üzerine su döktüğünüzde, kahve henüz demlenmeden bardağa akmaya başlayabilir çünkü yer çekimi tam da bu işe yarar.

Aslında çok doğal gibi görünen bu nokta, fincanda az da olsa ekşi tatlara yol açabilir. Bunu önlemek için de ters demleme işlemini kullanabilirsiniz.

Adından da anlaşılacağı gibi, ekipman ters çevrilerek demleme yapılır. Yani, piston gövdeye takılır ve piston aşağı gelecek şekilde konumlandırılır. İçerisine kahve konur ve demleme işlemi yapılır.

Demleme süresinin ardından, dibine filtre kağıdı yerleştirilen kahve sepeti gövdeye vidalanır. Ekipmanın tüm parçaları takıldığında, hızlı bir şekilde bardağın üzerine çevirilerek düz konuma getirilir ve press işlemi yapılır. Böylece önceden bardağa damlama ihtimali ortadan kalkar.

Ters demlemenin sonucu olarak, daha ağır gövdeli bir demleme elde edebilirsiniz. Aynı zamanda çevirme esnasında, ekipmanın yeterince sıkı kapatılmamış olması durumunda kazalar yaşanılabilir, dikkatli olmak gerekir.

AeroPress kaç bar

SSS

Şimdi de, AeroPress kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ile sıkça sorulan sorulara değinelim.

AeroPress Kaç Bar Basınç İle Çalışır?

AeroPress kullanırken, yaklaşık 2-3 bar kadar basınç uygulanmalıdır. Daha az basınç uygulamak, pistonun hızlı bir şekilde itilmesini engeller, dolayısıyla aşırı ekstraksiyon yaşanabilir. Daha fazla basınç uygulamak da, ekipmanın patlamasına yol açabilir.

AeroPress Kaç Gram Kahve İle Demlenir?

AeroPress Kaç Gram Kahve İle Demlenir

AeroPress ile kahve demlerken 7-8 gram kahve kullanır. Bu ekipman her seferinde sadece tek fincan kahve yapabildiği için, her seferinde aynı kahve ölçüsünü kullanabilirsiniz.

Bunun yanında, AeroPress ile birlikte gelen kahve ölçü kaşığı ortalama 14 gram kahve alır. Daha yoğun bir lezzet için bu ölçüyü de deneyebilirsiniz.

AeroPress Kahve Nasıl Yapılır?

AeroPress Kahve Nasıl Yapılır

Delikli kahve sepetinin içerisine disk kağıt filtre yerleştirilir ve bu da kahve fincanının üzerine koyulur. Üzerine bir miktar sıcak su dökülerek filtre ısıtılır. Ardından gövdesi vidalanarak içerisine öğütülmüş kahve eklenir.

Üzerine bir miktar sıcak su dökülür ve çiçeklenme evresi başlatılır. 30 saniye kadar bekledikten sonra kalan su içerisine dökülür ve ara ara karıştırılarak demlenmesi beklenir.

Kahve demlendikten sonra piston gövdeye yerleştirilir ve basınç uygulanarak kahvenin alttaki bardağa akması sağlanır.

Öneri olarak; AeroPress İle Espresso Yapımı başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir