fbpx
Türk KahvesiTarifler

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi, dünyadaki en eski kahve pişirme yöntemlerinden biri. Cezvede bol köpüklü Türk kahvesi de, kahvenin Türk topraklarında ortaya çıktığı zamandan beri yapılan tariflerden.

Türk Kahvesi

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi, aslında bir içeceğin ismi değil, pişirme yönteminin ismi olarak ortaya çıktı. 1500’lü yıllarda kahve, İstanbul’a geldikten sonra güğümlerde ve cezvelerde ağır ağır pişirildi, telvesi ile ikram edildi. Bu pişirme ve sunum yöntemi de zamanla Türk kahvesi ismini aldı.

125
Anket: Sizce Türk kahvesinde yeni tatlar olmalı mı?

Kahve Türk topraklarına ilk geldiğinde, Tahtakale’de açılan kahvehaneler ile halka yayıldı. Bu mekanlar halk tarafından o kadar benimsendi ki, kahve içmek artık bir amaç değil, bir araya gelmek için bir araç olarak kullanılmaya başlandı.

Kahvehaneler, insanların sohbet etmek, fıkralar dinlemek, tiyatrolar izlemek, kitap okumak, siyaset hakkında haber almak ve politika konuşmak için toplandığı sosyal mekanlar haline geldi.

İlk zamanlar cezvelerde pişen kahveler küçük fincanlarda ikram edildi fakat zamanla bu fincanlar sohbetlere de nargilelere de eşlik etmeye yetmedi. Böylece Türk kahvesi çay bardaklarında ikram edildi ve adı da Süvari kahvesi oldu.

Bazı zamanlar kahvehanelerin siyasete öncü olması nedeniyle hem kahvehaneler kapatıldı hem de kahve içmek yasaklandı.

Fakat Türk kahvesi Türk halkının benliğine o kadar işledi ki, asla tam olarak terk edilemedi ve sonunda da bu halkın kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

Anadolu’da yayıldığı her coğrafyada benimsendi. Bölgelere göre ismi değişti, içine konulan malzemeleri değişti, yanında verilen ikramlıkları değişti. Fakat bu değişimlerden en az etkilenen şeyi ise pişirme teknikleriydi.

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi

Türk kahvesinin altın bir kuralı var: Soğuk suyla, bakır cezvede, kısık ateşte, karıştırmadan pişirilir. Kimi yerlerde ibriklerde daha fazla miktarlarda pişirilse de, UNESCO tarafından da Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklenen Türk kahvesi, cezve ile yapılan hali.

Sadece Türkiye’nin değil, günümüzde tüm dünyanın mirası haline gelen cezvede bol köpüklü Türk kahvesi, fincanı ve yanında ikram edilen suyu ve Türk lokumu ile birlikte klasik bir içecek haline geldi.

Şimdi biz de cezvede bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır, adım adım bakalım. Yazının sonunda, kahvenizin bol köpüklü olması için de ipuçları bıraktık. Göz atayı unutmayın.

Malzemeler

1 Kişilik

  • 1 fincan dolusu su
  • 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
  • İsteğe göre şeker
  • Cezve
  • Ocak
  • 1 kaşık

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapılışı

Cezvede kahve yapmak için ilk olarak suyu, şekeri ve kahveyi cezvenin içerisine dökün. Kaşık ile iyice karıştırın. Ardından cezveyi ocağın üzerine alın ve altını en kısık seviyede açın.

Ardından kahve pişene kadar hiç karıştırmayın. Kahve, kenarlarından kabarmaya başlamadan önce, üzerinde altın sarısına yakın renkte ince bir köpük tabakası oluşur. Bu köpüğü yine kaşık yardımıyla kahve pişerken çok sallamadan üzerinden alın ve fincana koyun.

Ardından cezvenin kenarlarından kahve kabarmaya başladığında ocağı kapatın. Kahveyi yavaşça, fincanın içerisindeki köpükleri söndürmeden fincana boşaltın.

Cezvede bol köpüklü Türk kahvesi hazır! Afiyet olsun.

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi Yapılışı

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi İçin İpuçları

Bol köpüklü kahve nasıl yapılır, buna dair püf noktalara burada değindik.

Bol köpüklü kahvenin sırrı ilk olarak kaliteli malzemelerden gelir. Kaliteli ve taze kahve, mutlaka bol bol köpük çıkaracaktır.

İkinci önemli nokta, kahve miktarını doğru ayarlamak. Eğer çok fazla miktarda su az oranda kahve koyarsanız, kahve güzel köpürse bile su miktarından dolayı az görünür.

Kahvenin güzelce köpürmesi için bir diğer kriter de soğuk su ve kısık ateş. Kahvenin ekstraksiyon hızı ne kadar yavaş olursa, o kadar çok köpük çıkar. Soğuk su ve kısık ateş, kahve ile suyun temas süresini uzatır. Bu da bol bol köpükle sonuçlanır.

Cezvede bol köpüklü Türk kahvesi için gerekenlerden biri de kahve pişerken kahveyi karıştırmamak. Kahve ile diğer malzemeler, her biri henüz soğukken, tarifin en başında karıştırılmalı ardından ocağa konulmalı. Aksi halde pişerken karıştırılan kahvenin köpüğü söner.

Kahveyi yaptınız, başta gayet güzel köpüklüydü ama sonra kahvenin köpüğü söndü. Bunu yaşıyorsanız, kahveyi kaynatıyor olabilirsiniz. Klasik Türk kahvesi kaynatılmaz, sadece kaynama derecesine kadar ısıtılır. Kahve kaynadığında köpüğü söner ve bir daha da köpüklü hale gelmez.

Kahvenin köpüğünü ve tadını etkileyen son etmen ise su. Kahvenin %98’i sudan oluşur. Bu da kötü bir suyun kötü kahve ile sonuçlanacağı anlamına gelir.

Bol köpüklü Türk kahvesi için musluk suyu değil, içme suyu kullanmalısınız. Musluk suyu klorludur ve hem kahvenin köpürmesini engeller hem de tadını değiştirir.

Cezvesiz Türk kahvesi nasıl yapılır öğrenmek isterseniz, buradaki yazımıza bakabilirsiniz.

Türk kahvesi hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Türk Kahve Kültürü Testi’ni çözerek öğrenebilirsiniz.

En Son Yazılar
ÇekirdekTürk Kahvesi

Yemen Mocha Çekirdeği ve Türk Kahvesi

Yemen Mocha çekirdeği dünyaya yayılan ilk kahve türü, aynı zamanda kadim Türk kahvesinin tarihteki esas çekirdeği. Yani tarihi kayıtlara, reçetelerde Türk kahvesi…
Türk Kahvesiİyi Bilgi

Türk Kahvesinin Tadı Nasıl Olmalı?

Gerçek kahve tutkunları için kahvenin tadı çok önemlidir. En küçük bir işlem ya da lezzet farkı onlar tarafından anlaşılabilir. Fakat diğer yandan…
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir