ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Mardin Süryani Kahvesi Nedir? 4 Adımda Nasıl Pişirilir? - Bi'kahve Arası
Tarifler

Mardin Süryani Kahvesi Nedir? 4 Adımda Nasıl Pişirilir?

Mardin’in geleneksel lezzetlerinden biri Süryani kahvesi. Sunumu Türk kahvesi gibi görünse de, tadı ve pişirilme tarzı oldukça farklı.

Bu özel ve yöresel lezzetin detaylarına geçmeden önce, Geleneksel Türk Kahvesi Çeşitleri yazımıza bir göz atmak isteyebilirsiniz.

Türk kahvesi, Türk kültür ve geleneğinin vazgeçilemez bir parçası. Hatta bugün, ülke sınırlarını da aşıp, evrensel değerler arasında sayılan bir lezzet.

Türk topraklarında asırlardır bulunmasının bir getirisi olarak, gittiği yöreye, coğrafyaya göre de şekillenmiş ve gelişmiş. Böylece ortaya yeni lezzetler, farklı tatlar çıkmış. Bunlardan biri de, Mardin kahvesi olmuş.

Tercihinizi merak ediyoruz. Favori kahveniz hangisi?

Süryani Kahvesi (Mardin Kahvesi)

Mardin yöresine ait olan ve Mardin kahvesi olarak da bilinen Süryani kahve aslında kakuleli Türk kahvesi. Farkı, aromasından ve Türk kahvesinden daha uzun süren pişirme yönteminden geliyor.

Mardin kahvesi, uzun uzun kısık ateşte kaynatılıyor. Kaynadıkça kakulenin aroması çıkıyor ve kahve sert bir hal alıyor. Aynı zamanda ortaya çıkan kahve Türk kahvesine oranda çok daha az miktarda köpük içeriyor.

Mardin kahvesi için çifte kavrulmuş Arabica kahve çekirdekleri kullanılıyor. Bu çekirdekler aynı Türk kahvesinde olduğu gibi ince öğütülüyor ve öğütme sırasında içerisine kakule katılıyor.

Ortaya Türk kahvesinden çok daha yoğun lezzetli ve sert bir kahve çıkıyor. Mardin kahvesi de Türk kahvesi gibi küçük fincanlarda su ile ikram ediliyor.

Süryani Kahvesi İçindekiler – Süryani Kahvesi Özellikleri

Süryani Kahvesi Faydaları

Mardin kahvesi, Brezilya’nın dağlık bölgelerinde Arabica çekirdeklerinden yetişen Özel Dağ Kahvesinin çifte kavrulmasıyla üretiliyor. Aynı zamanda içerisinde kakule bitkisinin tohumu bulunuyor.

Çifte kavrulmuş çekirdekler, kahveye oldukça acı bir tat veriyor. Bir de içerisinde bulunan kakule tohumu, bu acı tadı daha da artırıyor.

Kakule, kendisi oldukça yoğun ve kokulu bir baharat türü. Bu bitkinin tohumları çifte kavrulmuş kahve çekirdekleri ile birleştiğinde ortaya ekstra acı, yoğun aromalı ve kokulu bir kahve çıkıyor.

Süryani Kahvesi Nasıl Pişirilir?

Mardin kahvesinin kahve telvesi, özel olarak satılıyor. Kahve satış noktalarından alabileceğiniz bu kahveyi, evde Türk kahvesi pişirir gibi pişirebilirsiniz. Aynı zamanda kahvenizin içerisine kakule ekleyerek de bu lezzetin benzerini deneyebilirsiniz.

Malzemeler (2 Kişilik)

  • 2 tatlı kaşığı Mardin kahvesi
  • 3 fincan dolusu su (kaynarken suyun bir kısmı buharlaşacak)
  • Cezve
  • Ocak
  • Çay kaşığı
  • Şeker (tercihe göre)

Süryani Kahvesi Tarifi

Süryani Kahvesi Tarifi

  1. Kahveyi, suyu ve şekeri cezveye koyarak iyice karıştırın.
  2. Kahveyi kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
  3. Kaynadıktan sonra bir süre daha kaynatın ve tam aromasını almasını bekleyin. Pişirme işlemi sonlanana kadar karıştırmayı bırakmayın.
  4. Kaynadıktan sonra fincanlara paylaştırarak servis edin.

Süryani Kahvesi Faydaları

  • Mardin kahvesinin içerisinde bulunan kakule tohumu, mide bulantısını önlüyor ve sindirime yardımcı oluyor.
  • İştahsızlık yaşayanlara öneriliyor ve iştah açıyor.
  • Kakule aynı zamanda ağız kokusunun giderilmesinde yardımcı oluyor.
  • Kakulenin bir diğer faydası da tiroitlerin çalışmasına yardımcı olması.

SSS

Mardin’in meşhur kahvesi hakkında insanların merak ettiği ve sıkça sorulan sorulara bakalım.

Süryani Kahvesi Acı Mı?

Çifte kavrulmuş özel bir kahveden üretildiği için normal Türk kahvesinden daha acı bir kahve. Sert ve acı kahve sevenlerin deneyebileceği bir lezzet.

Süryani Kahvesi Neyden Yapılır?

Özel kahve çekirdekleri ve baharattan yapılır. Bu kahvede kullanılan çekirdekler, genelde Brezilya’dan temin edilir ve Arabica cinsi çekirdeklerdir. Normal kahve çekirdeklerinden farklı olarak çifte kavrulmuş olurlar.

Süryani Kahvesinin İçinde Ne Var?

Bu kahvenin içerisinde, öğütülmüş kahve çekirdeklerinden başka kakule tohumu var. Bu baharat aslında kahveye ekstra bir acılık ve farklı bir aroma veriyor.

Süryani Kahvesi Nasıl Yapılır?

Bu kahve, hazır bir karışım olarak satılır. Toz halinde olan karışım, yukarıda da tarifi verildiği gibi, Türk kahvesine benzer şekilde pişirilir ve servis edilir.

Özetle; 

Süryani ya da Mardin kahvesi, Mardin yöresine ait olsa da sınırları il dışına çıkmış, yöresel Türk kahvesi çeşitlerinden biri.

Çifte kavrulmuş kaliteli Arabica kahve çekirdeklerinin kakule baharatı ile karıştırılması ile üretiliyor. hem ekstra kavrulmuş çekirdekler hem de bu aromalı baharat birleşince ortaya oldukça acı ve yoğun bir kahve çıkıyor.

Klasik Türk kahvesi gibi pişirilse ve günümüzde evlerimize kadar gelebiliyor olsa da, Bu lezzetin en orijinal halinin yöresinde, Mardin topraklarında tadılması gerektiğine inanıyoruz.

0 oylar, 0 ort
488
Kafeinsiz Türk Kahvesi Nedir

Türk Kahvesi Çeşitleri Testi

Türk kahvesi bu topraklara öyle işlemiş bir lezzet ki, neredeyse her yöre bu içeceği almış ve kendince bir yorum katarak içselleştirmiş. Türkiye’de kahve çeşitlerinin bir sayısı ya da sınırı kesin olarak bilinmiyor.

Kahve çekirdeği çeşitleri, demleme yöntemleri, öğütme yöntemleri, sunumlar ve servisler ile çeşitlenmiş ve ortaya birbirinden farklı birçok Türk kahvesi çeşidi çıkmış.

Hadi, teste başlayalım!

1 / 10

Fincana dökülen kahvenin köpüğünün üzerine çifte kavrulmuş ve kalın öğütülmüş badem eklenmesiyle hazırlanan kahve hangisidir?

cilveli kahve

2 / 10

Kahvenin bakır imbiklerde uzun uzun demlenmesi ile yapılan ve kulpsuz fincanlarda ikram edilen kahve hangisidir?

Mırra

3 / 10

Akdeniz bölgesinde Tarsusi olarak da bilinen, ince belli çay bardağında servis edilen kahvenin ismi nedir?

Süvari Kahvesi

4 / 10

Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin taş ya da ahşap havanlarda dövülerek öğütülmesiyle elde edilen kahvenin adı nedir?

En Çok Hangi Kahve Yağ Yakar

5 / 10

Kaymaklı kahve olarak da bilinen, kahvenin üzerine 2 tatlı kaşığı kaymak ilave edilerek servis edilen Türk kahvesi çeşidi hangisidir?

En Güzel Sade Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

6 / 10

Çedene kahvesi olarak da bilinen, kahve çekirdeği yerine bir meyvenin öğütülüp kavrulmasıyla hazırlanan kahve çeşidi hangisidir?

Menengiç Kahvesi

7 / 10

Adıyaman’ın yöresel kahvesi sayılan, içeriğine çikolata, keçiboynuzu, damla sakızı, menengiç kahvesi, krema ve salep eklenerek hazırlanan kahvenin adı nedir?

2 Kişilik Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

8 / 10

Yabani olarak dağlarda yetişen, dışı kestane gibi dikenli olan bir bitkinin çekirdeklerininden üretilen ve "dikenli kahve" olarak da bilinen kahve hangisidir?

Vanilyalı Türk Kahvesi

9 / 10

İsmi Azericede “İnci” anlamına gelen, içinde Türk kahvesinin yanında safran, mahlep, salep, damla sakızı ve keçiboynuzu gibi baharatlar ve malzemeler bulunan kahvenin ismi nedir?

2 Kişilik Türk Kahveye Kaç Kaşık Kahve Atılır

10 / 10

Mırra kadar olmasa da normal kahveye oranla daha sert olan, çifte kavrulmuş kahve çekirdekleri ile hazırlanan kahve hangisidir?

Türk Kahvesi Yaparken Sık Yapılan 10 Hata

Your score is

The average score is 72%

0%

En Son Yazılar
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
TariflerTürk Kahvesi

Türk Kahvesi İle Soğuk Kahve Yapımı

Türk kahvesi ile soğuk kahve yapılır mı? Tabi ki yapılabilir! Konu kahve olunca, imkansız görünen birçok şey mümkün olabiliyor. Bu yazımızda Türk…
Türk KahvesiTarifler

Yumuşak İçimli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Klasik Türk kahvesi tarifini acı bulanlar ya da daha hafif bir tarif isteyenleri buraya alalım. Yumuşak içimli Türk kahvesi tarifimizle, lezzet listenize…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir