fbpx
İyi Bilgi

1 Ekim Dünya Kahve Günü

Dünya Kahve Günü ya da Uluslararası Kahve Günü her yıl 1 Ekim’de kutlanıyor. Kahve çekirdekleri, 600 yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda ve tüketime hazır hale getirilmesi büyük bir başkalaşım örneği.

Buna saygı duyularak her yıl bu içeceğe sevgi duymak ve kahve işçilerine saygı sunmak için bir gün adanıyor ve kutlamalar yapılıyor.

Uluslararası Kahve Günü’nün tarihine, nasıl ortaya çıktığına, neden kutlandığına ve detaylarına beraber bakalım.

Dünya Kahve Günü Tarihi

Dünya Kahve Günü Nedir

Dünya Kahve Günü ne zaman? Dünya Kahve Günü hangi gün? Tarihi kayıtlara köre kahvenin anavatanı Etiyopya. 15. yüzyılda kuzeyden Yemen’e doğru yayıldı ve kısa süre sonra Mısır’da, İran’da ve Türkiye’de “Arap Şarabı” olarak tanınır hale geldi.

1560’ta kahve Avrupa’ya yayıldı ve hızla popüler oldu. 1600’ler gelip tüm Avrupa’da kahvehaneler çoğaldıkça, kahve çekirdekleri Amerika’ya yayıldı.

Kahvenin çekirdekten bardağımızdaki enfes içeceğe gelene kadarki süreci ise, çok fazla emek isteyen bir iş. Sadece bir kişinin işini yapması ile değil, milyonlarca insanın buna hayatını adaması ile sonuçlanıyor.

Kahvenin asırlar süren bu yolculuğuna ve bugün geldiği noktaya ithafen 1963 yılında Londra’da kurulan “Uluslararası Kahve Örgütü (ICO)” tarafından, 2014 yılında 1 Ekim tarihi Dünya Kahve Günü ya da Uluslararası Kahve Günü ilan edildi.

Dünya Kahve Günü Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?

Uluslararası Kahve Günü’nün kesin kökeni bilinmiyor. Kahve günü anlamında bir etkinlik ilk kez 1983 yılında The All Japan Coffee Association tarafından Japonya’da tanıtıldı.

Çin’de Uluslararası Kahve Organizasyonu tarafından “Uluslararası Kahve Günü” tanıtıldı. Bu isimle ilk olarak 1997’de kutlandı ve Nisan 2001’in başlarında yıllık bir kutlama haline getirildi.

“Uluslararası Kahve Günü” adı Güney Amerika’da ilk olarak Güney Yiyecek ve İçecek Müzesi tarafından kullanıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde “Ulusal Kahve Günü” ancak 2005 yılında alenen anıldı.

Dünya Kahve Günü Nasıl Ortaya Çıktı

Tayvan, Uluslararası Kahve Günü’nü ilk kez 2009’da kutladı. Nepal, Ulusal Kahve Günü’nü ilk olarak 17 Kasım 2005’te kutladı. Endonezya, Ulusal Kahve Günü’nü ilk kez 17 Ağustos 2006’da kutladı.

Kahveyi bir içecek olarak tanıtmak dünyanın dört bir yanındaki etkinliklerle kutlanan bir gündü. İlk kez 2014 yılında dünyada resmi bir gün olarak kabul edildi ve Uluslararası Kahve Örgütü tarafından Dünya Kahve Günü olarak 1 Ekim ilan edildi. İlk kutlama ise 1 Ekim 2015’de Milano’da yapıldı. Artık her yıl düzenli olarak etkinliklerle bu gün anılıyor.

Günümüzde farklı coğrafyalarda bu günün kutlandığı tarihler farklı olsa da, amaçları ortak.

Uluslararası Kahve Günü Hangi Ülkede Ne Zaman Kutlanıyor?

Bazı ülkeler Uluslararası Kahve Günü’nü farklı günlerde kutluyor. Eylül ayı en yaygın olanı. Yine de iyi haber şu ki, kahve dünyanın birçok yerinde yılın birçok ayı boyunca kutlanıyor.

  • Danimarka: 6 Mayıs
  • Brezilya: 24 Mayıs
  • Kolombiya: 27 Haziran
  • Kosta Rika: -2 Eylül
  • İrlanda: 19 Eylül
  • Moğolistan: 20 Eylül
  • Almanya: Eylül ayının ilk cumartesisi
  • Yeni Zelanda, Norveç, Malezya, Macaristan, Etiyopya, İngiltere, İskoçya, Kanada, Avustralya, İsviçre: 28 Eylül
  • Güney Afrika, İsveç, Amerika, Japonya, Avusturya, Romanya, Filipinler, Tayvan: 29 Eylül

Dünya Kahve Günü Neden Kutlanır?

Kahve, üzerinde en çok deneme yapılan içeceklerden biri. Kahve çeşitlerinden süt, krema, şeker kullanımına, kahve demleme ekipmanlarından kahve öğütme derecelerine kadar genişleyen bir üretim ve tüketim döngüsü var.

Bu gün kahvenin adil ticaretini teşvik etmek ve kahve yetiştiricilerinin kötü durumu hakkında farkındalık yaratmak için kullanılıyor.

Aynı zamanda çiftçileri çekirdek üretmek için harcadıkları süre için takdir ediyor, bu içeceğe olan sevginin gösterilmesini sağlıyor. Bu günde, birçok işletme ücretsiz veya indirimli kahve sunuyor.

Dünya Kahve Günü Önemi

Dünya Kahve Günü Önemi

Kahve, dünya çapında milyonlarca kahve severin ilgi alanı. Ancak kahve çekirdeği yetiştiren çiftçilerin durumu bu aromalı içeceği sevenler tarafından bilinmiyor. Uluslararası Kahve Günü, insanları çiftçilerin kötü durumu ve ekonomik istikrarsızlıkları konusunda eğitmek amacıyla kutlanıyor.

Aynı zamanda mahsulün adil ticaretini de teşvik ediyor. Bu günde kahve severler, içeceğin deneysel tariflerini yapıp içiyor. Kafelerde ve kahve mekanlarında kahve ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenleyerek kutluyorlar.

1 Ekim, en sevdiğimiz içeceğe ve aynı zamanda en sevdiğimiz içeceğin asla tükenmemesini sağlayan dünyadaki milyonlarca kahve yetiştiricisine teşekkür etmeye adanmıştır. İçeceğin tarihi, faydaları ve popülaritesi hakkında farkındalık yaratmak için kullanılır.

Özetle;

Uluslararası Kahve Günü, kahve kullanımını teşvik etmek ve kutlamak için her yıl 1 Ekim’de anılıyor. Gün aynı zamanda çok sevilen içeceğin tarihi, faydaları ve popülerliği hakkında farkındalık yaratmak için de kullanılıyor.

Bu tarih, kesin bir tarih değil çünkü farklı ülkelerde bu gün, farklı tarihlerde de kutlanabiliyor.

Dünya Kahve Günü, kahve endüstrisi ile ilişkili insanların zorlu çalışma şartlarını iyileştirmeyi, onları anlamayı ve onlara teşekkür etmeyi amaçlıyor.

Birçoğumuz bir fincan kahve olmadan güne düzgün bir şekilde başlayamayız. Dolayısıyla bu içeceğe adanmış bir gün olması şaşırtıcı değil.

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir