ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Vanilyalı Türk Kahvesi ve 8 Püf Noktası - Bi'kahve Arası
TariflerTürk Kahvesi

Vanilyalı Türk Kahvesi ve 8 Püf Noktası

Türk kahvesinin binbir çeşidi var Türk topraklarında. Çikolatalı, damla sakızlı, tarçınlı, limonlu… Peki hiç vanilyalı Türk kahvesi denediniz mi?

Vanilya, hoş kokulu ve aromatik bir bitki. Türk mutfağında da genelde tatlılara aroma vermesi için kullanılıyor. Türk kahvesi ile birleştiğinde ise, benzersiz bir uyum yakalıyor ve müthiş bir tada sahip oluyor.

Vanilyalı Türk kahvesi tarifine geçmeden önce, dünyanın en popüler tadı ve aroması kabul edilen bu bitkinin detaylarına ve faydalarına bakalım.

Vanilya

Vanilya

Dondurma aroması olarak da bilinen vanilya, aslında bir orkide türünden elde edilen tatlandırıcı ve bir baharat.

İklim koşulları sebebiyle her coğrafyada yetişemez. Genellikle Amerika, Madagaskar ve Endonezya’da yetiştirilir.

Uzun bir çubuk şeklindeki meyve içerisindeki tohumlar vanilya aroması için kullanılır.

Safrandan sonra en pahalı ikinci baharat. Genellikle yiyecek, içecek ve kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılır.

Vanilyanın hazmı kolaylaştırdığı, ateş düşürdüğü, afrodizyak etkisiyle sinir bozukluğuna iyi geldiği bilinir.

Bunun yanında bronşları temizler, solunum yolu enfeksiyonlarını önler, antioksidan bakımından zengindir.

Birçok tatlıya ve içeceğe eklenebildiği gibi, vanilya aromalı kahve yapmak için de kullanılır.

Vanilyalı Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Vanilyalı kahve için farklı tarifler vardır. Bunların kiminde hazır paketli şekerli vanilin kullanılırken, kimilerinde de vanilya çubukları kullanılır.

Kahveye şekerli vanilin konulur mu? Vanilya çubuklarının fiyatları oldukça pahalı olduğu için, bu tarifte daha ulaşılabilir olan şekerli vanilin olarak da bilinen vanilya tozu kullandık. Şimdi malzemelere beraber bakalım.

Vanilyalı Kahve Tarifi İçin Malzemeler

2 Kişilik

  • 2 fincan dolusu soğuk içme suyu
  • 2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
  • İsteğe bağlı olarak şeker
  • 2 çay kaşığı toz vanilin

Vanilyalı Kahve Nasıl Yapılır?

Vanilyalı kahve yapımı için ilk olarak suyu, kahveyi ve şekeri cezvenin içerisine alın. Bir kaşık ile yaklaşık 30 saniye hızlı hızlı karıştırın.

Ardından kahvenizi kısık ateş üzerine ocağa alın. Ocakta karıştırmadan köpüklenmesi için bekleyin.

Cezve kenarlarından köpüklenmeye başladığında, ocaktan alın. Yine bir kaşık ile köpüğünü alın ve fincanlara eşit şekilde paylaştırın.

Kalan kahveyi tekrar kısık ateşe koyun ve bu esnada içerisine vanilya tozunu ekleyin. Tekrar kabarmaya başladığında kahvenin altını kapatın ve fincanlara paylaştırın. Afiyet olsun!

Püf Noktaları

1. Vanilyayı ilk başta tüm malzemelerle eklememenizin sebebi, aslında vanilyanın ısı ile birlikte aromasını bir miktar kaybetmesi.

2. Maksimum lezzet ve güzel bir aroma için kahve piştikten sonra vanilyayı ekleyin. Üstelik karıştırmanıza da gerek kalmaz çünkü kendi eriyerek homojen bir şekilde kahvenin içerisine karışır.

3. Kahvenizin köpüğünün sönmemesi için son kahveyi fincanlara pay ederken, fincanın kenarından dökmeyi deneyin. Alternatif olarak bir kaşığın tersinden dökmeyi de deneyebilirsiniz.

4. Vanilya oranını ayarlamak isterseniz, damak zevkinize göre kullanacağınız toz vanilya miktarını artırıp azaltabilirsiniz.

5. Hazır paketli vanilinler, aslında sadece vanilyanın aromatik kokusunu içeren sentetik maddelerdir. Dolayısıyla daha yoğun, katkısız ve gerçek bir vanilyalı kahve deneyimi için vanilya çubukları kullanabilirsiniz.

6. Satın aldığınız vanilya çubuklarını bir bıçakla yarın. İçerisindeki tohumları bıçağın sırtı ile ayırın. İşte asıl vanilya, bu tohumlardır.

7. Kahvenizin içerisine yine piştikten sonra bir miktar bu tohumlardan atabilirsiniz. Ya da tohumları ayırıp kalan çubuğu kurutup öğüterek, vanilya tozu yapabilir, bunu kahvede kullanabilirsiniz.

8. Vanilyanın kabuğu, tohumları kadar yoğun aroma ve tat içermese de, tatlılarda ve kahvede gönül rahatlığıyla kullanılabilen bir doğal baharat oluşturur.

Vanilyalı Sütlü Türk Kahvesi

Vanilyalı kahvenizi, sütlü içmeyi de tercih edebilirsiniz. Vanilya, kahveye hoş bir koku ve aroma verirken, süt de tadının daha da yumuşamasına yardımcı olacaktır.

Bunun için, yukarıdaki tarifte bulunan suyu, süt ile değiştirin. Aynı miktarda su yerine süt kullanarak, vanilyalı ve sütlü Türk kahvesi yapabilirsiniz.

Türk Kahvesi Nasıl Üretilir?

Vanilyalı Türk Kahvesi Kalori

Vanilya ve kahve, genel olarak kalorisi çok çok az olan maddelerdir. Dolayısıyla bunlarla yapılan içecekelerde kalori oranını genellikle içerisine eklenen tatlandırıcı maddeler belirler.

Orta şekerli (1 küp şeker ya da 1 çay kaşığı toz şeker) vanilyalı Türk kahvesinin kalorisi ortalama 40-45 kcal arasındadır.

Kahveye Vanilya Eklemenin Faydaları

Vanilya kahvenize o tatlı, tanıdık koku ve tadı vermekle kalmaz, aynı zamanda yüksek oranda antioksidan içerir. Antioksidanlar, vücudunuzda hasara neden olabilecek serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olan sağlıklı bileşiklerdir.

Ayrıca, sadece vanilya kokusu bile stresi hafifletmeye ve ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olabilir ve bazı araştırmalar vanilyanın antidepresan olarak bile kullanılabileceğini göstermiştir.

Uzmanlar, mide ağrılarını ve eklem ağrılarını hafifletmek için kahve çekirdeklerinizle birlikte biraz vanilya da öğütmenizi ve kahvenizi bu çekilde demlemenizi önerir.

Ancak kendi çekirdeklerini öğütmeyenler için, diğer tatlandırıcıların yerine biraz vanilya özü eklemek, krema veya şekerin kalori ve yağından kaçınırken bunlardan daha fazla fayda almanızı sağlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Şimdi de, Vanilyalı Türk kahvesi hakkında merak edilen sorulara bakalım.

Türk kahvesine vanilya konur mu?

Evet, Türk kahvesine vanilya konularak vanilyalı kahve yapılabilir. Vanilya, kahveye hoş bir koku ve aroma verir. Kahvenin tadını yumuşatır ve içimini kolaylaştırır.

Farklı tarifler denemek isteyenler için oldukça lezzetli bir alternatiftir.

Hazır paketli şekerli vanilinler kullanılabileceği gibi doğal arımalı vanilya çubukları da kullanılabilir.

Vanilya tozu kahveye konur mu?

Evet, vanilya tozu Türk kahvesine konulabilir. Vanilya tozu, daha doğrusu piyasada şekerli vanilin olarak bilinen madde, vanilyanın kokusunun katıldığı sentetik bir madde aslında.

Yine de şekerli vanilin ile kahve yapmak da kahveye hoş bir koku ve aroma verir.

Vanilya aroma verici kahveye konur mu?

Evet, aroma vermesi için Türk kahvesine vanilya aroma verici konabilir.

En Son Yazılar
ÇekirdekTürk Kahvesi

Yemen Mocha Çekirdeği ve Türk Kahvesi

Yemen Mocha çekirdeği dünyaya yayılan ilk kahve türü, aynı zamanda kadim Türk kahvesinin tarihteki esas çekirdeği. Yani tarihi kayıtlara, reçetelerde Türk kahvesi…
Türk Kahvesiİyi Bilgi

Türk Kahvesinin Tadı Nasıl Olmalı?

Gerçek kahve tutkunları için kahvenin tadı çok önemlidir. En küçük bir işlem ya da lezzet farkı onlar tarafından anlaşılabilir. Fakat diğer yandan…
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir