fbpx
TariflerTürk Kahvesi

Tarz-ı Hususi Kahve (Tarsusi) Nedir?

Klasik Türk kahvesinden farklı olarak çay bardağıyla ikram edilen geleneksel kahve çeşitlerinden biri Tarz-ı Hususi kahve.

Bir fincan kahve sizi kesmiyorsa, bir de Tarsusi Türk kahvesini deneyebilirsiniz. Şimdi tarsusi nedir, anlamına, geçmişine ve nasıl yapıldığına beraber bakalım.

Tarz-ı Hususi Kahve

Tarz-ı Hususi Kahve nedir

Tarsusi kahve nedir? Tarsusi kahve ne demek?

Anadolu’da Tarsusi ya da bazı bölgelerde Süvari Kahvesi olarak biliniyor Tarz-ı Hususi kahve. Türkiye’de tüketilen geleneksel Türk kahvesi çeşitlerinden biri.

Türk kahvesinden farklı olarak tarzı hususi fincanlarla değil, cam, ince belli çay bardakları ile servis ediliyor. Bunun dışında pişirme yöntemleri de, kullanılan kahvenin türü de aynı.

Tarz-ı Hususi kahvesi günümüzde, farklı coğrafyalarda farklı isimlerle anılıyor. Aynı kahve için Anadolu’da bu kelimenin kısaltılması gibi “tarsusi” kelimesi kullanılıyor. Bu nedenle bu kahveyi Tarsusi kahvesi olarak bilenler de mevcut.

Ayrıca kahveye Tarsusi isminin verilmesinin, bu kahvenin Tarsus bölgesinden gelmesi ile ilgili olduğunu rivayet eden hikayeler de var. Ancak yerel kaynaklar, Tarz-ı Hususi kahvesinin Tarsus’a özgü olmadığını vurguluyor.

Ege bölgesinde ise aynı kahve, Süvari kahvesi olarak biliniyor.

Bir de Hatay yöresinde çay bardağıyla ikram edilen kahve Antakya kahvesi olarak anılıyor.

Tarz-ı Hususi Ne Demek?

Tarsusi ne demek? Osmanlı’da Tarzı Hususi kelimesi “kişiye özel” anlamına geliyormuş.

Tarz-ı Hususi Kahve Nasıl Ortaya Çıktı? Tarsusi Kahve Hikayesi

Tarz-ı Hususi Kahve Tarihi

Geçmişten beri anlatıla gelen hikayelerde, Tarsusi kahvesinin ortaya çıkışı Ege efelerine dayandırılıyor. Efeler nargile içerken yanında Türk kahvesi de içmek istemişler.

Fakat fincanlar küçük olduğu için hemen bitiyormuş. Bu nedenle, nargile keyifleri bitene kadar kahveleri bitmesin diye, kahveyi çay bardağında içmeye başlamışlar.

O dönemde kimse çay bardağıyla kahve içmediği için, bu kahvenin adı efelere özel anlamına gelen Tarz-ı Hususi (kişiye özel) olmuş. Aynı zamanda o dönemde efelerin kahvesi olarak da ünlenmiş.

Tarzı hususi kahve fincanı da artık çay bardakları olarak kalmış.

Tarz-ı Hususi Kahve Nasıl Yapılır?

Tarsusi kahvesi yaparken, geleneksel Türk kahvesi yapımında kullanılan kahveyi kullanabilirsiniz.

Malzemeler

  • Kişi başına bir çay bardağı dolusu soğuk içme suyu
  • Tercihe göre şeker (az şekerli için yarım çay kaşığı, orta şekerli için 1 çay kaşığı, şekerli için 2 çay kaşığı)
  • Her bardak için 1 tatlı kaşığı olacak şekilde ince öğütülmüş kahve
  • Cezve
  • Kişi sayısı kadar çay bardağı
  • Servis için çay tabağı
  • Bir kaşık

Tarz-ı Hususi Kahve Yapımı

  1. İlk olarak soğuk su, kahve ve istenilen miktarda şekeri cezve içerisine koyun.
  2. Kaşık yardımıyla henüz ateşe koymadan iyice karıştırın. Kahve topaklarının suyun içinde tamamen erimiş olmasında dikkat edin.
  3. Cezveyi en kısık ateşe koyun ve karıştırmayı bırakın.
  4. Kahve pişene kadar başından ayrılmayın ve kısık ateşte yavaş yavaş kabarmasına izin verin.
  5. Kahve kabarmaya başladığında kaynamasına izin vermeden ocaktan alın.
  6. Kaşık yardımıyla kahvenin üzerindeki köpükleri bardaklara paylaştırın. Eğer tek kişilik yaptıysanız buna gerek olmaz.
  7. Kalan kahveyi kısık ateşe tekrar koyun ve 25-30 sn tekrar kabarmasını bekleyin.
  8. Yeniden kabaran kahveyi ocaktan alın ve çay bardaklarına eşit şekilde paylaştırın.
  9. Bu aşamada kahvenin köpüğünü söndürmemek için, kahveyi yavaş ve olabildiğince bardağın kıyısından dökün.
  10. Çay bardaklarını tabaklara yerleştirin. Dilerseniz yanında Türk lokumu ya da çikolata ikram edebilirisiniz. Afiyet olsun!

Tarsusi kahve

Püf Noktaları

  • Tarsusi kahve yapımında kesinlikle soğuk su kullanılmalıdır. Soğuk su, ateşte daha geç ısınır. Bu da, kahve telvelerini su ile temas süresini uzatır ve kahvenin aromasını suya tam olarak verebilmesini sağlar.
  • Kahve tadı çok yoğun ya da çok hafif gelirse, kullanılan kahve miktarında değişiklik yapabilirsiniz.
  • Daha acı bir tat elde etmek isterseniz kahve miktarını 1,5 tatlı kaşığına çıkarın. Daha hafif bir tat için kahve miktarını 1 çay kaşığına düşürün.
  • Kahveyi ateşe koyduktan sonra içerisine kesinlikle kaşık sokmayın, karıştırmayın. Bu, kahvenin köpüğünün sönmesine neden olacaktır.
  • Aromalı bir kahve yapmak isterseniz, kahve henüz pişmeden aromasını ekleyebilirsiniz. Çikolatalı bir Tarz-ı Hususi kahvesi yapmak isterseniz, çikolatayı bu aşamada ekleyin ve şeker miktarını da azaltın.
  • Kahve, kesinlikle kısık ateşte pişmeli. Çok yüksek ateş, kahvenin hemen kaynamaya başlamasına neden olur. Bu durumda kahve yanabilir.
  • Tarsusi kahvesi, kısık ateşte, yavaş yavaş pişmeli, kahve telveleri özünü suya yavaş yavaş bırakmalıdır.
  • Kahveyi yaparken musluk suyu kullanılmamalıdır. Musluk suyu klorlu olduğu için, kahvede kötü bir tat bırakır. Bunun yerine şişe su ya da arıtılmış içme suyu kullanmalısınız.
  • Kahveyi cam çay bardaklarda servis etmek zorunda değilsiniz. Dilerseniz sadece Tarz-ı Hususi kahve için üretilen saplı, porselen çay bardaklarını kullanabilirsiniz.
En Son Yazılar
ÇekirdekTürk Kahvesi

Yemen Mocha Çekirdeği ve Türk Kahvesi

Yemen Mocha çekirdeği dünyaya yayılan ilk kahve türü, aynı zamanda kadim Türk kahvesinin tarihteki esas çekirdeği. Yani tarihi kayıtlara, reçetelerde Türk kahvesi…
Türk Kahvesiİyi Bilgi

Türk Kahvesinin Tadı Nasıl Olmalı?

Gerçek kahve tutkunları için kahvenin tadı çok önemlidir. En küçük bir işlem ya da lezzet farkı onlar tarafından anlaşılabilir. Fakat diğer yandan…
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir