ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Kakuleli Türk Kahvesi Yapılışı ve 9 Faydası - Bi'kahve Arası
TariflerTürk Kahvesi

Kakuleli Türk Kahvesi Yapılışı ve 9 Faydası

Kakuleli Türk kahvesi, kendine has kokusu, sağlığa faydaları ve lezzeti ile son zamanların en çok denenen ve beğenilen kahvelerinden biri.

Ne olduğuna, faydalarına, nasıl yapıldığına ve hakkında merak edilenlere beraber bakalım.

Kakuleli Türk Kahvesi Nedir?

Kakuleli kahve, aslında baharat olarak da kullanılan kakule tohumunun kurutulup öğütülerek Türk kahvesi ile harmanlanmasıyla elde edilen Türk kahvesi çeşitlerinden biri.

Kakule baharatı kahveye direkt olarak eklendiği için, bu bitkinin besin değerleri ve faydaları da kahve ile birlikte vücuda alınıyor.

Bu nedenle, kakuleli Türk kahvesinin faydalarına geçmeden önce, kakule bitkisine yakından bakalım.

Kakule

Kakule

Türk mutfağında kullanılan baharatlar arasında olan kakule, aslında Türk topraklarında yetişmeyen bir bitki. Genellikle Malezya, Hindistan, Nepal gibi ülkelerden ithal edilerek Türkiye’ye gelir.

Türkiye’de yetişmemesinin temel sebebi iklimdir. Çünkü kakule, sıcak iklimlerde yetişir.

Kahvede ve mutfakta kullanılan kısmı, bitkinin tohumlarıdır. Genellikle mercimek şeklinde ve büyüklüğündedir. Keskin bir kokusu vardır.

Türk mutfağında sütlü tatlılarda, hoşaflarda, çaylarda ve kahvede kurutularak kullanılır. Özellikle Türkiye’nin doğu illerinde kahve içerisinde sık sık kullanılır.

Genel olarak iştah açıcı, ağız kokusunu giderici, gaz söktürücü, hafıza güçlendirici, hazımsızlık giderici, özellikleri vardır.

Kullanılmadan önce öğütülmesi gerekir. Genellikle tohum şeklinde bütün olarak kullanılmaz. Fakat aynı kahve çekirdekleri gibi, taze kalabilmesi için kullanılmadan hemen önce öğütülmelidir.

Kakuleli Türk Kahvesi Faydaları

İnsan sağlığı için oldukça faydalı iki besinin karışımı ile elde edilen kakuleli Türk kahvesinin faydaları oldukça fazla.

  1. Yorgunluğu ve halsizliği giderir. Kakule, vücudu uyarırken, tansiyonu çıkarmaz ve çarpıntı yapmaz.
  2. Nefes açıcıdır. Kakule, geniz tıkanıklığına iyi gelir.
  3. Şişkinliğe iyi gelen, hazmı kolaylaştıran yönüyle mide sorunları yaşayanlara faydalıdır.
  4. Mide ağrılarına, mide bulantılarına kakule iyi gelir.
  5. Yağ yakıcı ve ödem atıcı etkisi vardır.
  6. Karanfil gibi, ağız kokularını giderir, nefesi tazeler.
  7. Antiseptik özelliğe sahiptir, vücutta mikroplara karşı savunma oluşturur.
  8. Kakule, doğal bir idrar söktürücüdür. Dolayısıyla kakuleli kahve de böbreklerin çalışmasını düzenler.
  9. Özellikle kış aylarında görülen nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda iyileşmeyi tetikler.

Kakuleli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesini biraz daha tatlandırmak, aroma katmak isterseniz, kakuleli kahve tarifini deneyebilirsiniz. Üstelik evde kakuleli Türk kahvesi tarifi yapmak, çok az malzeme ile bile mümkündür.

Malzemeler ve Ekipman (1 Kişilik)

  • 1 tane kurutulmuş kakule meyvesi
  • 1 fincan içme suyu
  • 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
  • İsteğe göre şeker
  • Fincan
  • Bakır cezve
  • Kaşık
  • Havan (ya da kakule tohumlarını dövmek için herhangi başka bir araç)

Kakuleli Türk Kahvesi Yapımı

Kakuleli Türk Kahvesi Yapımı

İlk olarak, kakule tohumlarını kahve ile karıştırmalısınız. Fakat bundan önce tohumların öğütülmesi gerek.

Kurutulmuş kakule meyvesini açarak içerisinden tohumları çıkarın. Çıkardığınız tohumları havana koyarak, toz haline gelene kadar dövün.

Kakule çekirdeklerini kabuğundan ayırırken, içerisinde hiç kabuk parçası kalmamasına dikkat edin. Dövülerek kahvenin içine giren kabuklar kahvenin tadını bozacaktır.

Bu tarife göre, her bir fincan için bir kakule meyvesinin tüm tohumlarını kullanabilirsiniz. Kakule miktarı ilk başta gözünüze az gelebilir. Fakat miktarı artırmamanızı öneriyoruz.

Çünkü kakule, tat, aroma ve koku olarak oldukça yoğun bir bitki. Aşırı kullanımı kötü bir tat yaratabilir.

Tohumları öğüttükten sonra cezvenin içerisine Türk kahvesini ve öğütülmüş kakule tozunu koyun. Bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın ve üzerine suyu ilave edin. Tekrar, yaklaşık 10-15 kez hızlıca karıştırın.

Cezveyi kısık ateşe koyun ve ağır ağır pişmesini bekleyin. Henüz kaynamaya başlamadan yoğun kakule kokusunu duyabilirsiniz.

Kahve köpürmeye başladığında yine bir kaşık ile kahvenin köpüğünü fincana alın. Ardından tekrar kabarmasını bekleyin. Yeniden kabardığında ocaktan alın ve yavaşça dökerek fincana aktarın.

İşte müthiş bir koku ve aromaya sahip kakuleli Türk kahveniz hazır! Afiyet olsun!

Sıkça Sorulan Sorular

Sağlığa faydalarını sıraladığımız, tarifini verdiğimiz kakuleli kahve hakkında merak edilenlere bakalım şimdi de.

kakuleli kahve

Kakuleli kahve ne işe yarar?

Kakulenin hazmı kolaylaştırarak sindirime iyi geldiği bilinir. Aynı zamanda vücuttaki ödemin atılmasında yardımcı olur.

Mide ağrılarına ve mide bulantılarına iyi gelir. Kötü ağız kokularının giderilmesini sağlar. Antiseptik özelliğe sahiptir.

Kakuleli Türk kahvesinin tadı nasıl?

Kakule, zencefil ailesinden bir bitki olduğu için, kakuleli kahvenin de tadı ve kokusu biraz keskindir. Kahvede, kahve tadını bastıracak kadar kakule tadı alınabilir.

Kakuleli Türk kahvesi zayıflatır mı?

Kakule bitkisinin metabolizmayı hızlandırdığı, ödem atmaya yardımcı olduğu, ve idrar söktürücü olduğu bilinir. Dolayısıyla, direkt olarak zayıflatıcı bir madde olmasa da, zayıflamaya yardımcı bitkiler arasındadır.

Kakuleli Türk kahvesi kalori

Hem kakule hem de Türk kahvesi, kalori bakımından çok düşük değerlere sahiptir. Şekersiz, tatlandırıcısız ve sütsüz tüketildiğinde kakuleli kahve kalorisi yok denecek kadar azdır.

Hatta diyetlerde, kalorisiz sayılarak birkaç bardak tüketilmesine izin verilir.

Kakuleli Türk Kahvesi Nerede Satılır?

Farklı markalar, kakule tohumunun öğütülmüş ve Türk kahvesi ile harmanlanmış halini hazır paketlerde satmaktadır. Süper marketlerde, kahve dükkanlarında ya da online satış platformlarında bulmak mümkündür.

Bunun yanında Kakuleli Türk kahvesinin en taze hali, pişirmeden hemen önce öğütülüp harmanlanmış halidir. Bu nedenle kakule tohumlarını ve kahve çekirdeklerini alıp, evde kendiniz öğüterek kullanabilirsiniz.

En Son Yazılar
ÇekirdekTürk Kahvesi

Yemen Mocha Çekirdeği ve Türk Kahvesi

Yemen Mocha çekirdeği dünyaya yayılan ilk kahve türü, aynı zamanda kadim Türk kahvesinin tarihteki esas çekirdeği. Yani tarihi kayıtlara, reçetelerde Türk kahvesi…
Türk Kahvesiİyi Bilgi

Türk Kahvesinin Tadı Nasıl Olmalı?

Gerçek kahve tutkunları için kahvenin tadı çok önemlidir. En küçük bir işlem ya da lezzet farkı onlar tarafından anlaşılabilir. Fakat diğer yandan…
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir