ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Flat White Nedir, Nasıl Yapılır? - Bi'kahve Arası
Tarifler

Flat White Nedir, Nasıl Yapılır?

Flat White kahve nedir ve nasıl ortaya çıktı? Nasıl bir kahve, latte ve cappucino’dan farkı nedir? Bu yazımızda Flat white ile ilgili birçok sorunuza cevap oluşturacağız. İyi okumalar.

Flat White

Nedir? Özellikleri, Flat White İçeriği

Flat White, bir veya iki shot espresso üstüne köpürtülmüş hafif ve kadife dokulu mikro süt köpüğü eklenerek yapılan bir kahve çeşidi. Özelliği süt köpüğünün çok az ve hafif olmasıdır.

Flat White Nedir

Flat White ve Cappuccino Farkı

Dünyanın en önemli kahve otoritelerinden While the Specialty Coffee Association ve bir diğer otorite World Barista Championships cappuccino kahveyi şöyle tanımlıyor: “Sütü en az 1 cm. köpük derinliğine sahip.”

Flat White ise yarım cm. (0,5 cm.) köpük derinliğine sahip olarak tanımlanıyor.

Teknik olarak bakarsak Latte’de kullanılan süt daha yağlı olduğu için daha çok köpürüyor. Bu da latte art’a uygun bir desen çizme imkanı veriyor.

Flat White Nedir?

Flat White’ın en önemli özelliği yapım aşamasında kullanılan mikro köpük. Bu özellik aynı zamanda Flat White’ı latte ve cappucino’dan ayırıyor.

Espresso ile sütün birbirine karışması sağlanır ve süt kahvenin üstüne tek bir noktadan dökülür. Fincanın her yerine köpüğü yaymak yerine tek bir noktadan eklenir.

flat white nedir

Flat White Nasıl Yapılır?

Flat White kahve nasıl yapılır? Flat white tarifinde doğru hazırlanması ve servise hazır olması için bu köpüğün doğru buğulanması ve köpürtülmesi önemli.

Sütün köpük ve kabarcıklarla karışıp karışmasının önüne geçmek gerekir. Bunun için de dengeli bir ısıda buharlaştırılması gerekiyor. Bu sayede köpük krem gibi olur.

Genellikle 150 ml. – 160 ml. ölçüde fincanlarda servis edilir. Yani latte’den daha küçüktür.

Flat White tarifi

Flat White Nasıl Olmalı?

Londra’daki WatchHouse’da baş baristası Evangelos Koulougousidis Flat White’ı şu şekilde tarif ediyor:

“½ oranı her zaman ideal bir orandır. Flat White kahvenin kavrulma özelliklerini vurgulayan bir içecek. Espresso üstüne süt eklediğimizde sütün değil kahvenin özelliklerinin öne çıkması gerekiyor.

Lezzetli bir Flat White için sadece espresso’nun lezzetli olması yetmez. Epresso’nun asit değeri ve süt arasındaki denge önemli.”

“150 ml’lik küçük bir fincanda tek bir espresso ile Flat white servis ediyorum. Genellikle 28 saniyede çekilmiş 20 gr. kahve kullanıyorum ve 40 gr. kahve elde ediyorum. Daha sonra üzerine buharda köpürtülmüş süt ekliyorum”

Evde Flat White Yapılabilir mi, Nasıl Yapılır?

flat white nasıl yapılır

Ev ortamında nitelikli kahve günden güne yaygınlaşıyor. Peki evde Flat White yapılışı mümkün mü?

Öncelikle belirtmeliyiz ki başlangıç seviyesindekiler için evde flat white yapımında iyi kıvamlı sütü buharda pişirmek ve dökmek zaman alıyor.

Baristaların çoğu profesyonel, yüksek kalitede kahve hazırlayabilmek için haftalarca-aylarca bunun eğitimini alıyor.

Bununla beraber evde kullanıma uygun espresso makineleri işleri kolaylaştırıyor ve endrüstriyel kahvelere günden güne yaklaşıyor. Evde doğru ekipmana yatırım yapılırsa, Flat White yapımı deneyimle daha olay yapılabilir.

Buharda süt köpürtme tecrübesinin artmasıyla bol pratik ve sabırla evde Flat White yapmak mümkün.  Kullanılan sütlük (sürahi) ve sütün türü, espresso makinesi gibi farklı etkenler var.

Flat White Kahve Nasıl Ortaya Çıktı?

Flat White rivayetlerden birine göre 1980’li yıllarda Avustralyalı Barista Alan Preston’dan geliyor. Dünyada bir menüde Flat White ismine ilk orada rastlıyoruz.

Alan, Sidney’e gittiğinde bir kafede birçok müşterinin köpürtülmüş sütle servis edilen espresso servis edildiğini gördü ve menüsüne kalıcı olarak ekledi. Adını da flat white koydu. Yani geçmişi çok eski değil.

İlk tarifinde double ristresso shot ve buharda az köpürtülmüş süt kullanmıştı. Bu kahveyi latte art yapmadan bir seramik fincanda servis ediyordu.

Yeni Zelandalı Fraser McInnes’in rivayetinde ise Alan’a karşı şu tezi ortaya atıyor: Fraser barista olarak çalıştığı zamanlarda bir müşterisi için cappuccino yapmaya çalışırken Flat White’ı icad etti.

Sütü çok düşük yağ değerindeydi. Bu da sütün çok köpürmesine engel olmuştu. Bu sebeple de ortaya bir cappuccino değil; Flat White ortaya çıkmıştı.

Yine de kesin bir şey var, Flat White bu coğrafyada ortaya çıktı ve bugün dünyanın her yerinde popüler hale geldi.

Evde Flat White

Flat White ve Latte Farkı

Yukarıda verdiğimiz flat white latte farkı cevabını kısaca özetlemek gerekirse birincisi, sütün buharlaştırma şekli.

Flat White’ta süt daha kremsi şekilde buharlaştırılır. Süt fincana tek bir noktadan dökülür fincana yayılmaz. Flat White’a latte art yapacak yoğunlukta süt eklenmez. Aynı zamanda fincanı daha küçüktür.

Flat White Bardağı

Flat White genellikle 150ml – 160 ml. hacminde seramik fincanda servis edilir.

Flat White Acı mı?

Flat White süt oranı genellikle  ⅔’tür. Yani kahvenin ⅔’ü sütten oluşur. Flat White içindekilerin oranı sipariş ettiğiniz kahvenizin 1 veya 2 shot espresso oluşuna göre değişir.

Latte fincanından daha küçük ve espresso oranının latte ile aynı olduğunu düşünürsek, latte’ye göre daha acı olduğunu söyleyebiliriz.

Flat White Nasıl Okunur?

“Flet vayt” şeklinde okunur, telaffuz edilir.

Flat White Ne Demek?

Kelimenin anlamı “düz beyaz” şeklindedir.

İyi Bir Flat White İçin İpuçları

flat white bardağı

Başlangıç seviyesindeki baristalar için mükemmel flat white biraz zaman alacaktır. Hacmen latte ve cappuccino’dan daha küçük olsa da ölçeği yine ⅔ sütten oluşuyor.

Bunun için süt önemli ve sütü buharda pişirip dökerken doğru ayarı tutturmak önem taşıyor.

Sütün espresso’ya ait nüansları tamamlayacak, kahveyi özel yapan tatları uyumlu bir şekilde ortaya koyması gerekiyor.

Mikro köpüğün mümkün olduğu kadar pürüzsüz olmasını sağlamak için baristaların sütü 38 derece sıcaklığa ulaşmadan önce havalandırmaları tavsiye ediliyor.

Süt tercihi de diğer bir önemli konu: Soya sütü inek sütünden daha kolay köpürür. Bu sebeple baristaların buharda soya sütü pişirirken daha dikkatli olması gerekiyor.

Kavrulan kahvenin orta veya daha koyu kavrulmasıyla süt bazlı kahveler daha iyi sonuç veriyor.

En Son Yazılar
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
TariflerTürk Kahvesi

Türk Kahvesi İle Soğuk Kahve Yapımı

Türk kahvesi ile soğuk kahve yapılır mı? Tabi ki yapılabilir! Konu kahve olunca, imkansız görünen birçok şey mümkün olabiliyor. Bu yazımızda Türk…
Türk KahvesiTarifler

Yumuşak İçimli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Klasik Türk kahvesi tarifini acı bulanlar ya da daha hafif bir tarif isteyenleri buraya alalım. Yumuşak içimli Türk kahvesi tarifimizle, lezzet listenize…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir