ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Arap Kahvesi Nedir? Nasıl Yapılır? - Bi'kahve Arası
Tariflerİyi Bilgi

Arap Kahvesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Orta Doğu ve Arap ülkelerinin kültürlerine ve geleneklerine kök salan kahve türü, aynı zamanda bu bölgelerde en yaygın olan kahve pişirme çeşidi. Bu yazımızda Arap kahvesi nasıl pişirilir, özellikleri, faydaları nelerdir, içeriğinde neler vardır, bunları inceledik.

Arap Kahvesi Nedir? Arap Kahvesi Nasıl Olur?

Arap Kahvesi Nedir

Arapların içtiği kahve, Coffea Arabica türü çekirdeklerden demlenen, baharatlı bir kahve çeşididir. İçeriği ve pişirme yöntemiyle bilinen birçok kahveden ayrılır.

Arap kahvesi, hem içeceğe hem de pişirme yöntemine verilen bir isimdir. Fakat bu yöntem, kahveyi içecek kişinin tercihine göre de değişebilir.

Kahve, Arap cezvesinde kaynatılarak ve karıştırılarak pişirilir. Ardından uzun bir süre termosun içerisinde bekletilerek demlenmesi sağlanır. Sonrasında kulpsuz fincanlarda küçük porsiyonlar şeklinde termostan servis edilir.

Genellikle koyu kavrulmuş çekirdekler kullanılır. Demleme yönteminden dolayı da oldukça acı bir kahvedir. Buna rağmen şeker eklenmeden içilir.

Kahvenin servis edildiği fincanlar Türk kahvesi fincanlarının kulpsuz haline benzer. Bunlardan biraz daha küçük boyutlu olabilir. Fincanların dışı dekoratif olarak süslenir.

Servis ederken de fincanların sadece yarısına kadar doldurulur ve çay içer gibi, fincandaki kahve bittiğinde yeniden doldurulur.

Arap kültüründe derin bir yere sahip olan bu kahve genellikle aile toplantılarında ve misafirliklerde ikram edilir.

Bu kahve demleme yönteminin Orta Doğu’da icat edildiği bilinir. Ortaya çıkış yerinin Yemen olduğu tahmin edilir. Hatta kaynaklar bu yöntemin Mekke’ye, Mısır’a ve ardından da Türkiye’ye yayıldığını belirtir. Türk kahvesi demleme yönteminin de bundan ilham aldığı ve geliştiği söylenir.

Orta Doğu’da demlenen en popüler kahve türü olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda UNESCO tarafından Arap devletleri için Soyut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.

Arap Kahvesinin İçinde Neler Var

Arap Kahvesinin İçinde Neler Var?

Arap kahvesinin içinde ne var? Arap kahvesi içindekiler genellikle öğütülmüş Arabica türü çekirdekler ve kakuleden oluşur. Malzemeler su ile pişer. Bazı tariflerde isteğe göre içerisine karanfil, safran ve gül suyu da ilave edilir.

Yöreye göre tarifin içeriği değişiklik gösterebilir.

Arap Kahvesi Nasıl Yapılır?

Kakuleli Arap kahvesi nasıl yapılır? Bu kahveyi evde yapmak mümkündür. Kahvenin pişirme yöntemi farklı olduğu gibi, uzundur da. Pişirdikten sonra bir saat kadar bekleme süresi vardır. Kahvenin acı olmasının asıl nedenlerinden biri de bu uzun bekleme ve demlenme süresidir.

Öncelikle ihtiyacınız olan malzemelere bakalım.

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı kahve çekirdeği
  • 3 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı kakule
  • Bir termos
  • Bir demlik ya da büyük bir cezve

Arap Kahvesi

Arap Kahvesi Yapılışı

Arap kahvesi yapımı için ilk olarak kahve çekirdeklerini öğütün. Ya da direkt öğütülmüş kahve de kullanabilirsiniz. Kahve çekirdekleri Türk kahvesinden biraz daha kaba öğütülmüş olabilir.

Kakule çekirdeklerini bitkinin içerisinden çıkararak öğütün. Çekirdeklerin ince bir toz haline gelmesi gerekir. Bu sırada termosunuzu ısıtmalısınız. Çünkü kahve bir süre bu termosun içinde kendi ısısında kalmalı ve demlenmelidir.

Termosu ısıtmak için termosu dolduracak kadar suyu önceden kaynatıp termosun içerisine doldurabilirsiniz. İçerisine kahve koyacağınız zaman bu suyu boşaltmanız gerekir. Böylece termos sıcak kalır.

Termosu ısınmaya bıraktıktan sonra suyu ve kahveyi demliğin içerisine koyun ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynarken taşmaması için kahveyi sürekli karıştırın. Kahve köpüklenip kaynamaya başladığında ocağı kapatın ve köpüklerin sönmesini bekleyin.

Kahve, köpükler sönecek kadar beklediğinde içerisine yarım kaşık kakule ekleyin ve karıştırarak ocağın üzerine tekrar alın. Yeniden kaynamasını bekleyin.

Bu sırada termosu boşaltın ve içerisine geriye kalan yarım kaşık kakuleyi ilave edin. Kaynayan kahveyi de alın ve termosun içerisine dökün. Ağzını kapatarak bir saat kadar dinlendirin.

1 saat sonunda kahvenizi küçük fincanların sadece yarısına gelecek kadar doldurarak ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Arap Kahvesi Faydaları

Orta Doğu’ya özgü bu kahve çeşidi, hem kahve çekirdeklerinin hem de kakule tohumlarının faydalarını bir arada barındırır.

  • Kolesterolü düşürür
  • Ağrı kesici etkiye sahiptir
  • Kanser türlerine yakalanma riskini azaltır
  • Yorgunluğu alır, dinlendirir
  • Sindirimi hızlandırır
  • Yağ yakımına yardımcı olur

Arap Kahvesi Zayıflatır Mı?

Kahve çekirdeklerinin genel özellikleri arasında yağ yakımına ve sindirime yardımcı olması olsa da, henüz bu kahve hakkında yapılmış kesin bir çalışma bulunmamaktadır.

Arap Kahvesi Adı Nedir? Arap Kahvesi Mırra Mı?

Arap kahvesi ismi genellikle Mırra kahvesi ile birlikte anılır. Mırra kahvesinin demleme ve sunum özellikleri Arap kahvesi ile benzerlik gösterse de, aslında ikisi de birbirinden farklı kahvelerdir.

Mırra’da farklı olarak herhangi bir baharat kahveye eklenmez. Sadece uzun süre pişirilir. Fakat sunulduğu fincanların tasarımı benzerlik gösterir.

Tercihinizi merak ediyoruz. Favori kahveniz hangisi?
En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir