ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Türk Kahvesi Hangi Suyla Yapılır? - Bi'kahve Arası
Türk Kahvesi

Türk Kahvesi Hangi Suyla Yapılır?

Türk kahvesinin neredeyse %85’i sudan oluşuyor. Dolayısıyla su, kahvenin hem tarifinde hem de tadında oldukça etkili bir faktör. Öyleyse, Türk kahvesi hangi suyla yapılır? Cevaba birlikte bakalım.

Türk Kahvesi

Tercihinizi merak ediyoruz. Favori kahveniz hangisi?

Türk kahvesi, Türk kültürünün ve geleneğinin çok önemli bir parçası. Üstelik nesilden nesile aktarılan bilgiler ile yüzyıllardır kimliğini kaybetmeden, değişmeden yaşayabilmiş bir gelenek.

Telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşidi olmasıyla dünyaca ünlü, aynı zamanda UNESCO tarafından da tescilli.

Kahve Türk ve dünya mirası için bu kadar önemliyken, ortaya her bir adımının aslında nasıl yapılması gerektiğine dair sorular çıkıyor. Bunlar arasında en sık sorulanlardan biri de, “Türk kahvesi hangi su ile yapılır?” oluyor.

Türk Kahvesi

Türk Kahvesi Hangi Suyla Yapılır?

Türk kahvesinin yarısından fazlasının su ile yapıldığından bahsetmiştik. Filtre kahvede bu oran %99’a kadar ulaşıyor. Türk kahvesinde bu oranın düşmesinin nedeni aslında çok özel olan sunum tekniğinden kaynaklanıyor.

Türk kahvesi, bildiğiniz üzere pişirildikten sonra filtrelenmiyor ya da süzülmüyor. Dolayısıyla kahvenin telveleri dediğimiz tortuları da fincanın içerisine giriyor. Bu durumda kahve oranı artarken, su oranı bir miktar daha azalmış oluyor.

Türk kahvesine o bilinen tadını, aromasını ve acılığını veren de bu yoğun kahve içeriği. Fakat bu durum, kahvede kullanılan suyun daha önemsiz olduğu anlamına gelmiyor.

Tam aksine, kahvenin yoğun tadını bastırmayacak, tüm güzel yanlarını ortaya çıkaracak olan suyun önemi artıyor.

Bu durumda ortaya, tarifi yaparken kullanılan suyun sıcak mı yoksa soğuk mu olması gerektiği soruları çıkıyor.

Türk kahvesi hangi suyla yapılır, kesin bir cevap vermeden önce, kullanılan suya göre kahvenin tadında ne gibi değişiklikler olur, bunu ayrıntılı olarak açıklayalım.

Türk Kahvesi Hangi Suyla Yapılır

Soğuk Suyla Türk Kahvesi Yapılır Mı?

Türk kahvesinin geleneksel tarifi, soğuk ya da ılık su ile yapılan hali. Peki, kahve neden soğuk su ile yapılır?

Çünkü, Türk kahvesi şeklinde bilinen kahve, acı ve yoğun tadı ile tanınıyor. Pişirme yönteminden kaynaklanan bu durum, kahvenin uzun süre su ile temas etmesi sonucu oluşuyor.

Çok ince öğütülen kahve çekirdekleri su ile birleştikten sonra kısık ateşte, uzun sürede pişiriliyor. Böylece kahve ile suyun temas süresi uzatılıyor. Bu süreyi daha da artırmak için tercih edilen yöntem ise, soğuk su kullanmak.

Soğuk su daha yavaş ısınacağından, kahve daha uzun sürede kaynama noktasına geliyor ve aromalarını suya daha rahat bir şekilde bırakabiliyor.

Soğuk su ile yapılan Türk kahvesinin tadı, daha yoğun, daha acı ve güçlü oluyor. Tüm dünyada bilinen Türk kahvesi, aslında kahvenin soğuk ya da ılık su ile yapılan hali.

Siz de gerçekten güçlü, biraz acı fakat aromalı geleneksel bir Türk kahvesi tarifi uygulamak istiyorsanız, oda sıcaklığında (20-22 derece) ya da buz dolabında bekletilmiş su (3-5 derece)  kullanabilirsiniz.

Soğuk Suyla Türk Kahvesi Yapılır Mı

Sıcak Suyla Türk Kahvesi Yapılır Mı?

Türk kahvesi hangi suyla yapılır derken, akla gelen bir diğer seçenek de sıcak su.

Türk kahvesini sıcak su ile de yapmak mümkün. Bu teknik, genel olarak Türk kahvesi geleneğiyle gelen bir teknik değil. Fakat, kahveyi yaparken soğuk su yerine sıcak su kullanmak, kötü bir sonuç vermiyor.

Genelde yeni nesil kahveciler kahvenin öğütme boyutuna göre su sıcaklığını ve demleme süresini ayarlıyorlar. Bu düzenlemelerle kahvenin ekstraksiyon oranını kontrol ediyorlar.

Kahveden alınacak lezzetleri, aromaları ve kahvenin güçlü ya da zayıf olmasını kontrol etmenin yolu bu. Dolayısıyla, Türk kahvesi çok ince öğütüldüğü için, su ile kahvenin temas süresinin kısa tutulması gerektiğini düşünenler, genellikle bunu sıcak su kullanarak yapıyor.

50-60 derece sıcaklıktaki su ile kahve yapmaya başladığınızda, kahve çok kısa sürede kabarıp kaynama sıcaklığına geliyor. Bu da kahvenin aromalarını suya daha kontrollü bir şekilde vermesini sağlıyor.

Sıcak Suyla Türk Kahvesi Yapılır Mı

Eğer daha hafif fakat aromalarını da içinde barındıran bir Türk kahvesi denemek istiyorsanız, tarifinizde kullandığınız suyu, sıcak su ile değiştirip Türk kahvesi tarifini uygulamaya devam edebilirsiniz. Sıcak su kullanırken tarifte başka değiştirmeniz gereken bir nokta bulunmuyor.

Fakat, deneyimlerimizden yola çıkarak, sıcak su ile yapılan Türk kahvesinin tadının filtre kahveye daha çok benzediğini söyleyebiliriz.

Kahve neden soğuk su ile yapılır

Türk kahvesi hangi suyla yapılır, bunun cevabını kesin olarak vermek zor. UNESCO’nun kabul ettiği kahve tarifi, ılık su ile yapılan tarif. Fakat kahve tamamen kişisel bir deneyim olduğundan, her iki türlüsünü de deneyip, hangisini beğendiğinize karar vermeniz taraftarıyız.

Her iki seçenekte de içme suyu ya da arıtılmış su kullanmalısınız. Aksi takdirde suyun sıcaklığından önce kahvenin tadını etkileyen kireç ya da klor gibi başka unsurlarla karşı karşıya kalmanız mümkün.

En Son Yazılar
ÇekirdekTürk Kahvesi

Yemen Mocha Çekirdeği ve Türk Kahvesi

Yemen Mocha çekirdeği dünyaya yayılan ilk kahve türü, aynı zamanda kadim Türk kahvesinin tarihteki esas çekirdeği. Yani tarihi kayıtlara, reçetelerde Türk kahvesi…
Türk Kahvesiİyi Bilgi

Türk Kahvesinin Tadı Nasıl Olmalı?

Gerçek kahve tutkunları için kahvenin tadı çok önemlidir. En küçük bir işlem ya da lezzet farkı onlar tarafından anlaşılabilir. Fakat diğer yandan…
TariflerTürk Kahvesi

Türk Kahvesi İle Soğuk Kahve Yapımı

Türk kahvesi ile soğuk kahve yapılır mı? Tabi ki yapılabilir! Konu kahve olunca, imkansız görünen birçok şey mümkün olabiliyor. Bu yazımızda Türk…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir