ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ SCA Özel Kahve Birliği Nedir? - Bi'kahve Arası
İyi Bilgi

SCA Özel Kahve Birliği Nedir?

SCA Özel Kahve Birliği nedir? sorusunun cevabı bize aynı zamanda “Nitelikli kahve nedir?“, “Nitelikli kahveyi belirleyen otorite kimlerden oluşuyor?” gibi birçok sorunun cevabı için de kapı açıyor.

130
Anket: Sizce Türk kahvesinde yeni tatlar olmalı mı?

SCA Özel Kahve Birliği Nedir?

SCA yani Specialty Coffee Association, dünyadaki 70’in üzerindeki ülkede faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu. Dünya çağında kahve konusunda bilgili ve nitelikli insanlardan oluşan, kahve sektöründeki trendleri paylaşan üyelere sahip.

Specialty Coffee Association yani, Özel Kahve Birliği anlamına gelir. 1982 yılında aşağıdaki amaçlarla oluşturulmuştur:

“Özel Kahve Derneği (SCA), açıklık, kapsayıcılık ve paylaşılan bilginin gücü temelleri üzerine kurulmuş bir ticaret birliğidir. SCA’nın amacı, kahveyi tüm değer zinciri için daha sürdürülebilir, adil ve gelişen bir faaliyet haline getirmeye yönelik faaliyetleri desteklemek için küresel kahve topluluklarını teşvik etmektir.” SCA

SCA Özel Kahve Birliği nedir sorumuzu yanıtladıktan sonra bununla beraber gelen diğer soruları da yanıtlayalım:

1980’lerde kahve tüketimindeki olağanüstü büyüme nedeniyle SCA kurulduğunda, duyusal değerlendirme olarak da bilinen kahve kupası uygulaması (coffee cupping) tanıtılmıştır.

SCA Puanı Nedir

SCA Puanı Nedir, Coffee Cupping Nedir?

Dünyada nitelikli kahveleri ticari kahvelerden ayırmak için yapılan ölçme ve değerlendirme sistemine Coffee Cupping deniyor. SCA belirli kriterleri gözeterek  kahveleri teste tabi tutar. Bu test işlemi Q Grader denilen otorite kişiler tarafından yapılır.

Nitelikli kahveyi tanımlayan minimum puan 100 üzerinden 80’dir.  Bu puanın altındaki kahve çeşitleri ticari kahve sınıfına girer. Aroma, lezzet, ağızda kalan tat, temizlik, tatlılık, tekdüzelik… kriterlerden bazıları.

Bu konuyla ilgili detaylı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

SCA Belgesi Nedir?

Bu belge, SCA sertifikası olarak da isimlendirilen, kahvenin nitelikli olduğunu, SCA kahve standartlarına uygun olduğunu belgeleyen evraktır. Bu evraka sahip olan kahve işletmesi veya kooperatifi SCA tarafından verilen puanı ürün ambalajına işleyebilir. Böylece ürününün niteliğini ilan edebilir.

Nitelikli Kahve Nedir? SCA’nın Nitelikli Kahve Tanımı

SCA Türkiye‘nin web sitesinde yer alan nitelikli kahve tanımı şu şekilde:

“Nitelikli kahve eşsiz kaliteye sahip olduğu, diğer kahvelerden farklı bir tada ve karakteristiğe sahip ve de üstün olduğu (sınırlı bir pazarda belirli bir zamanda) tüketici tarafından değerlendirilen özenle hazırlanmış kaliteli kahve bazlı içecek olarak tanımlanmaktadır.
İçecek nerede yetiştiği belli olan çekirdeklerden elde edilir ve yesil kahve, kavurma, depolama ve demleme yöntemleri olarak en üst standartları karşılamalıdır.”

SCA Eğitimleri Nelerdir?

SCA Kahveye Giriş Eğitimi

Etiyopya’da başlayan kahvenin tarihinden bugüne kadar kahvenin ticarileşen tüm serüveni hakkında bilgiler yer alır. Kahve kirazları nasıl yetiştirilir, nasıl sınıflanır, kavurma nasıl yapılır, demleme türleri gibi temel bilgiler bu eğitimde yer alıyor.

Barista Becerileri Eğitimi: Barista Eğitimi

Kendisini bir barista olarak yetiştirmek isteyenelerin ihtiyacı olan pratik baristalık eğitimi. Bu eğitimde espresso barın arkasında ihtiyaç duyulan uygulamalar yapılır. Öğütücü nasıl ayarlanır? Süt teknikleri, latte sanatı, sağlık ve güvenlik, müşteri hizmetleri ve temel iş uygulamaları gibi başlıklar işlenir.

Kahve Demleme Eğitimi

Kahve demleme çeşitleri, modülleri, öğütme profilleri gibi başlıklarda uygulamalı konular ele alınır. Bu eğitimle öğrenciler kahve sertliğini ölçme ve kahvenin ekstraksiyon çizelgesini uygulamalı olarak öğrenme fırsatı bulur.

Yeşil Kahve Green Coffee Eğitimi

Topraktan ticari aşamaya kadar kahvenin işletmeciliği üzerine bir eğitimdir. Üretim, kahvenin işlenmesi, kahvenin derecelendirilmesi, teslimat, depolama gibi işletme yönetimi ile ilgili konular işlenir. Öğrenciler kahve sözleşmesi nasıl yapılır, portföy nasıl yönetilir gibi birçok soruya yanıt bulabilir.

Kahve Kavurma Eğitimi

Kavurma profilleri, kavurma sırasında gerçekleşen tepkimeler ve çekirdeklerin uğradığı değişiklikler hakkında kapsamlı ve uygulamalı dersler işlenir.

Duyusal Beceriler Eğitimi

Kahveyi duyularla daha iyi anlama ve tanımlama üzerine pratik ve uygulamalı eğitimler gerçekleştirilir. Öğrenciler bu eğitimle,

  • Tattığımız şeyleri nasıl algılıyoruz?,
  • Kahvenin doğal özellikleri nasıl değerlendirilir?
  • Bu duyusal beceriler iş hayatında nasıl kullanılır? gibi sorulara cevap bulabilir.

SCA Kahve Yarışmaları Nelerdir?

SCA’nın ulusal komiteleri kendi ülkelerinde yetkili olan gözetmenlerle ulusal çapta yarışmalar düzenler. Bu yarışmadaki ülke şampiyonları SCA tarafından gerçekleştirilen uluslararası yarışmada Dünya Kahve Şampiyonası’nda ülkesini temsil eder. 2023 Dünya Kahve Şampiyonası Haberi

Dünya Kahve Şampiyonası Kategorileri

  1. Barista Şampiyonası,
  2. Demleme Şampiyonası,
  3. Cezve-İbrik Şampiyonası,
  4. Tadım Şampiyonası,
  5. Latte Art Şampiyonası ve Alkollü Kahve Şampiyonası’dır.

SCA Özel Kahve Birliği Nedir? Nasıl üye olunur, üyelerin ayrıcalıkları nelerdir?

SCA üyeleriyle en son kahve araştırmaları ve bilimsel makaleleri içeren kütüphanesini paylaşıyor. Böylece üyeler dünyada kahve ile ilgili her türlü öncelikli bilgiye erişme fırsatı elde ediyor.

Dünya çapında gerçekleşen SCA etkinliklerinde indirim elde ediyorlar. Aynı zamanda yöneticiler kurulu, ulusal komite ve meslek birliği gibi sektörün önemli birliğinin gelecek temsilcilerini belirleme fırsatı buluyor.

Belki de en önemlisi üyeler işletmelerinin SCA referansı ile anılmasını sağlayarak prestij ve otorite kazanıyorlar.

Özetle, SCA Özel Kahve Birliği Nedir sorusuyla birlikle SCA’nın faaliyetleri, yarışmaları, eğitimler, vizyon-misyonu ve kahveye yaklaşımıyla ilgili bilgileri toparladık. Yorumlarınızı, katkılarınızı bekliyoruz 🙂

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×
Haber

2023 Dünya Kahve Şampiyonası Atina'da düzenlenecek