ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/bikahvea/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://www.bikahvearasi.com/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Kompostlanabilir Kahve Kapsülleri - Bi'kahve Arası
İyi Bilgi

Kompostlanabilir Kahve Kapsülleri

2027 yılına kadar, küresel kahve kapsülü pazarının 51 milyar ABD dolarından fazla değere sahip olacağı tahmin ediliyor.

Fakat bu şaşırtıcı büyüme aynı zamanda dünya çapında büyük miktarlarda atık üretimine neden oluyor. Bu çevresel kaygılara çözüm olarak da kompostlanabilir kahve kapsülleri ortaya çıkıyor. 

Kapsül Kahve

Kompostlanabilir Kahve Kapsülleri

Kahve kapsüllerinin neden bu kadar popüler olduğu aşikar; hızlı, kullanışlı ve her seferinde harika bir fincan kahve yapmak mümkün.

Bir makine yardımıyla sadece saniyeler içerisinde mükemmel bir fincan kahve içebilirsiniz. Üstelik aynı lezzeti her demlemede tadabilirsiniz.

Kapsül Neyden Yapılır?

Bunlar, genellikle alüminyum ve plastik bir malzemenin içerisinde paketlenmiş, öğütülmüş kahveden oluşur.

Aynı zamanda uzun ömürlü bir seçenek. Öğütülmüş kahve sadece 15-20 gün taze kalabilirken, kapsül kahvede bu süre birkaç yıla kadar uzayabilir.

Kapsül kahve hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Kapsül Neyden Yapılır

Kahve Kapsüllerinde Kullanılan Malzemeler İle İlgili Sorunlar

1980’lerin sonlarında kahve kapsülü pazarının ortaya çıkması ile beraber, milyarlarca tek kullanımlık alüminyum ve plastik kapsül, dünya çapında çöplüklere atıldı.

Her dakika 29.000 kahve kapsülü çöp sahasına gidiyor.

Packaging Online, plastik bazlı kapsüllerin doğada parçalanmasının 500 yıla kadar sürebileceğini söylüyor.

Bu daha sonra mikroplastiklerin dünyaya yayılmasına, toprak, kum ve su yollarına ulaşmasına neden oluyor. Bu çevresel kaygılara rağmen, kahve kapsülleri tüketiciler arasında hala popüler.

Ancak kahve endüstrisinde daha sürdürülebilir ürünlere olan talep arttıkça, kapsül alternatiflerinin sayısı da artıyor.

Buna nazaran ilk olarak alüminyum ve geri dönüştürülebilir plastikten yapılmış kapsüller ortaya çıktı.

Fakat yine de geri dönüşüm oranları dünya çapında düşük kalıyor. Çünkü, genel yargı, boş kahve kapsüllerinin geri dönüşümünün zor olduğu yönünde.

Son zamanlarda bu sorunu da çözmek için biyobozunur kahve kapsülleri ortaya çıktı. Fakat bunların da doğada çözünmesi yıllar alabilir.

Doldurulabilir kahve kapsülü olarak da bilinen yeniden kullanılabilir kahve kapsülleri de daha çevre dostu bir seçenek.

Yeniden kullanılabilir kahve kapsülü, genellikle paslanmaz çelik ile yapılıyor ve uygun şekilde kullanılıp temizlendiğinde onlarca yıl kullanılabiliyor.

Kahve kapsülündeki son gelişmeler ise, evlerde kompostlanabilir kahve kapsülleri üzerinde gelişiyor. Bunlar kolayca toprakla buluşturulup birkaç ay içinde tamamen çözünmesi sağlanabiliyor.

Kompostlanabilir Kapsül Kahve

Kompostlama Nedir?

Kompostlama, doğanın geri dönüşüm yöntemidir. Karbonca zengin organik materyaller doğal ve biyolojik bir süreç ile kompost ya da humus adı verilen, toprak için oldukça faydalı bir maddeye dönüşür. Bu işleme, evde kompostlama da denir.

En basitinden içtiğiniz bir kahvenin telvesini ya da çayın bitki çöpünü bir saksının dibine ya da bahçenizdeki toprağa dökmek, bir kompostlama örneğidir. Bu organik atık zamanla toprağa karışır ve toprağın zenginleşmesini sağlar.

Plastik gibi birçok malzeme gübrelenebilir değildir. Bu nedenle doğada çözünemez ya da yüzlerce yıl içinde çözünür.

Sonuç olarak toprağımız, okyanuslarımız kirlenir ve en nihayetinde de besin zincirini zehirleyen mikroplastiklere dönüşür. Bunların ya geri dönüştürülmesi ya da yakılması gerekir.

Kompostlanabilir ya da evde gübrelenebilir maddelerin geri dönüşüme ihtiyacı yoktur. Evde gübrelenebilir maddeler, çevreyi kirletmeyen bir şekilde doğal olarak yok olur.

Evde gübrelenebilir malzemelerin geliştirilmesi, çevremizdeki kirliliğin çözülmesinde önemli bir katkı sağlar.

Kompostlanabilir Kahve Kapsülleri Nedir?

Kompostlanabilir Kahve Kapsülleri Nedir

Gerçekten kompostlanabilir olarak nitelendirilen kapsüller, belirli koşullar altında doğada parçalanabilir kapsüllerdir.

Bitki bazlı malzemelerden yapılır ve çeşitli enstitüler tarafından biyobozunur olduğu onaylanır. Genellikle 2-3 ay gibi bir süre içerisinde doğaya karışır.

Genelde endüstriyel olarak kompostlanabilen ve evlerde gübrelenebilen iki tür kompostlanabilir kapsül çeşidi vardır.

Bunlardan hangisini alırsanız alın, onların doğada tamamen çözüneceğinden emin olabilirsiniz. Sadece uygulanan işlemler farklıdır.

Endüstriyel kompostlama, özel tesislerde büyük ölçekli kurulumlar gerektirir. Ancak ev uyumlu kompostlama, kompost yığınlarında kolaylıkla yapılabilir.

Kompostlanabilir Kapsüller Neyden Yapılır?

Kompostlanabilir Kapsüller Neyden Yapılır

Gübrelenebilir kahve kapsülleri genellikle şeker kamışı ve şeker pancarı gibi bitki bazlı ve organik maddelerden yapılır. Alüminyum ya da hidrokarbon plastik içermez.

Ambalajı da plastik ve alüminyum madde içermez. Sadece geri dönüştürülebilir kağıttan üretilir. İçerisinde de kaliteli çekirdeklerden öğütülmüş kahve tozu bulunur.

Dolayısıyla kahve kapsülleri ve içeriği doğada %100 biyolojik olarak parçalanabilir. Tabii ki farklı markaların çözünme oranları farklı olabilir. Fakat, gerçekten kompostlanabilir kahve kapsülleri, tamamen doğada çözünebilir olmalıdır.

Bazı ürünler, sadece endüstriyel kompostlama koşulları altında gübrelenebilirken, bazıları ev koşullarında parçalanmak için uygun olarak üretilir.

Özellikleri

  • Gübrelenebilir kapsülün kabukları, kompost hale gelmek için bir ömre sahiptir.
  • Piyasada birkaç kompostlanabilir kahve kapsülü çeşidi olmasına rağmen, bu ürünleri bulmak zor olabilir.
  • Ek olarak, bazı kompostlanabilir kahve kapsülleri evde gübrelemeden ziyade ticari tesislerde kompost için uygundur. Bu nedenle biriktirilip bu tesislere gönderilmesi gerekir.
  • Genellikle bitki bazlı ürünlerden ya da biyoplastikten üretilirler.
  • İçerisindeki kahvenin ömrü, plastik muadillerine göre daha kısadır.

Kompostlanabilir kahve kapsüllerinin parçalanma süresi sadece 2 ay.

Kompostlanabilir Kahve Kapsülleri Ne Kadar Popüler?

Kompostlanabilir kahve kapsüllerine yönelik tüketici talebi hızla artıyor. Tüketiciler artık yüzyıllar boyunca çözünmeyen plastik kapsüller yerine, daha hızlı ve pratik bir şekilde çözünebilen, doğa dostu ürünleri arıyor ve tercih ediyor.

Zaman geçtikçe ürün çeşitliliği artıyor. Özellikle kahve endüstrisi kompostlanabilir kapsül seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edindikçe, bu ürünlerin kalitesi de artıyor.

Kompostlanabilir Kahve Kapsülleri Nasıl Kullanılır?

Pek çok insan kompostlanabilir kahve kapsüllerini nereye atmaları gerektiğini merak ediyor.

Bu ürünler, endüstriyel/evsel olmayan kompostlama için organik atık toplama noktalarına götürülebilir. Kapsüllerin herhangi bir parçasını ya da içerisindeki kahveyi ayırmak gerekmez. Tamamı gübrelenebilir.

Eğer kapsül evde gübreleme için uygunsa, onu bahçenizin köşesindeki bir toprağın içerisine gömebilirsiniz.

Çok miktarda kahve tüketiyorsanız, bunları bir araya toplayıp diğer organik atıklarınızla birlikte (gıdalar, kağıtlar vb.) kompost haline getirebilirsiniz.

Bu işlemi yapmak için arada bir kompostunuzu karıştırmanız gerektiğini hatırlatalım. Görüntü ve kokudan rahatsız olursanız özel kompost kaplarını kullanabilirsiniz.

Bazı kompostlanabilir kahve kapsüllerinin tamamı parçalanabilir değildir. Mesela kabın kendisi gübrelenebilirken, alüminyum bir kapak bulundurabilir. Bu durumda iki parçanın da ayrılması, kapağın geri dönüşüme gönderilmesi gerekir.

Kompostlanabilir Kahve Kapsülü nedir

Kompostlanabilir Kahve Kapsülü Sertifikası

Kompostlanabilir kahve kapsülleri için iki sertifika kategorisi vardır: Endüstriyel ve ev uyumlu.

Her iki sertifika için de kompostlanabilir olarak kabul edilmesi için doğrulanması gereken farklı standartlar vardır.

Sertifikasyon standartları arasında TÜV AUSTRIA’nın OK Kompost ve Fide onayı ve Avrupa Birliği’nin EN 13432 standardı bulunmaktadır.

Kahve kapsülleri için kompostlanabilir sertifikalar elde etmek zorlu bir süreçtir. Bunun nedeni, katı standartların bulunması.

Bu, tüketici için kalite göstergesi olsa da, üreticiler için zaman alana ve oldukça pahalı bir sürece neden olur.

Örneğin, folyo kaplı malzemeler çok kolay bir şekilde kapatılabilir ve geçirimsiz bir oksijen bariyeri oluşturarak, kapsüllerin kahveyi taze tutmasını sağlar.

Ancak kompostlanabilir malzemeler şu anki teknoloji ile daha gözenekli üretilir. Bu da kahvenin daha hızlı bayatlaması ihtimalini doğurur.

Gübrelenebilir kapsüller, diğerlerine göre daha kısa bir raf ömrüne sahiptir. Bunun belirlenmesi ve uzatılması da sertifika alımını zorlaştıran nedenler arasındadır.

Özetle;

Kahve kapsülü piyasasının neden olduğu çevresel kaygılar, kompostlanabilir kahve kapsülleri ile azaltılabilir. Bunlar, kapsül israfını azaltmak için iyi bir çözüm sunar.

Üstelik, tüketicilere daha sürdürülebilir seçeneklerin sunulması, kapsül satışlarını artırır. Yine de çevre dostu kapsül alternatifleri geliştirmek, kahve endüstrisinin sorumluluğundadır.

Sürdürülebilir kahve kapsülü alternatifleri bir istisna ve seçenek değil, bir norm haline gelmelidir!

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir